Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Декларування доходів власниками паїв

, опубліковано 24 червня 2022 о 08:33

Головне управління ДПС у Черкаській області продовжує серію коментарів  щодо подання податкової декларації про майновий стан і доходи у 2022 році.

У зв’язку із запитаннями платників нагадуємо, до якого бюджету слід сплачувати податок на доходи фізичних осіб та куди подавати декларацію про майновий стан і доходи фізичній особі – орендодавцю  – власнику земельної ділянки сільськогосподарського призначення, земельної частки (паю), майнового паю орендарю – іншій фізичній особі.

Оподаткування доходів фізичних осіб регламентується розд. IV Податкового кодексу України (далі – Податковий кодекс). Відповідно до п.п. 164.2.5 п. 164.2 ст. 164 Податкового кодексу дохід від надання майна в лізинг, оренду або суборенду (строкове володіння та/або користування) включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку. Особливості оподаткування такого доходу визначено у статті 170 Податкового Кодексу.

Згідно із п.п. 170.1.1 п. 170.1 ст. 170 Податкового Кодексу податковим агентом платника податку – орендодавця  щодо його доходу від надання в оренду (емфітевзис) земельної ділянки сільськогосподарського призначення, земельної частки (паю), майнового паю є орендар юридична або самозайнята особа, яка зобов'язана нараховувати, утримувати та сплачувати податок до бюджету з доходів, що виплачуються платнику податку, вести податковий облік, подавати податкову звітність контролюючим органам та нести відповідальність за порушення.

При цьому об’єкт оподаткування визначається виходячи з розміру орендної плати, зазначеної в договорі оренди, але не менше ніж мінімальна сума орендного платежу, встановлена законодавством з питань оренди землі.

Водночас якщо орендар є фізичною особою, яка не є юридичною або самозайнятою особою (а відтак не може виступати податковим агентом), то в такому разі особою, відповідальною за нарахування та сплату (перерахування) податку до бюджету, є платник податку – орендодавець (п.п. 170.1.5 п. 170.1 ст. 170 Податкового Кодексу). Такий орендодавець самостійно нараховує та сплачує податок на доходи фізичних осіб до бюджету протягом 40 календарних днів, після останнього дня звітного (податкового) кварталу.

Крім податку на доходи фізичних осіб з доходів від здавання в оренду (суборенду, емфітевзис) земельних ділянок, земельних часток (паїв) справляється військовий збір за ставкою 1,5 відсотки.

Підпунктом 168.4.5 п. 168.4 ст. 168 Податкового Кодексу передбачено, що фізична особа, відповідальна за нарахування та утримання податку на доходи фізичних осіб, сплачує (перераховує) податок до відповідного бюджету:
* у разі коли така фізична особа є податковим агентом, - за місцем реєстрації у контролюючих органах, а у випадках, передбачених Податковим Кодексом, - за місцезнаходженням земельних ділянок, земельних часток (паїв), виділених або не виділених в натурі (на місцевості);
* в інших випадках - за її податковою адресою, а у випадках, передбачених Податковим Кодексом, - за місцезнаходженням земельних ділянок, земельних часток (паїв), виділених або не виділених в натурі.

Абзацом 5 п. 5 ст. 64 Бюджетного кодексу, передбачено, що податок на доходи фізичних осіб, нарахований податковим агентом або фізичною особою, яка отримує доходи від особи, яка не є податковим агентом, з доходів за здавання фізичними особами в оренду (суборенду, емфітевзис) земельних ділянок, земельних часток (паїв), виділених або не виділених у натурі (на місцевості), сплачується таким податковим агентом або такою фізичною особою до відповідного бюджету за місцезнаходженням таких об’єктів оренди (суборенди, емфітевзису).

За результатами року орендодавець відображає суму отриманого доходу, суму сплаченого протягом звітного податкового року податку та суму податкового зобов’язання у річній податковій декларації про майновий стан і доходи (п.п. «а» п.п. 170.1.5 п. 170.1 ст. 170 Податкового Кодексу).

Податкова декларація про майновий стан та доходи за звітний (податковий) період подається фізичною особою в установлені Кодексом строки до контролюючого органу за своєю податковою адресою, за якою таку особу взято на облік як платника податку у контролюючому органі (п. 4 розділу І Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи, затвердженої Наказом Міністерства фінансів України 02 жовтня 2015 року № 859 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 17 грудня 2020 року N 783) та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 26 жовтня 2015 р. за № 1298/27743).

Отже, фізичні особи – орендодавці, які отримують  доходи за надання в оренду земельної ділянки / частки / паю від іншої фізичної особи – не податкового агента, зобов’язані:
- щоквартально перераховувати податок на доходи фізичних осіб за діючими договорами до відповідного бюджету за місцезнаходженням таких об’єктів оренди (суборенди, емфітевзису);
- подавати за підсумками попереднього року податкову декларацію про майновий стан і доходи до контролюючого органу за своєю податковою адресою.

Нагадуємо, що декларування доходів пов’язано із виконанням фізичними особами – платниками податку вимог ст.67 Конституції  України та норм Податкового кодексу України.