Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Оподаткування ПДВ операцій з виробництва (виготовлення) продукції з давальницької сировини нерезидента

, опубліковано 26 травня 2022 о 13:33

Давальницька сировина належить нерезиденту та ввозиться на митну територію України в митному режимі переробки. Готові вироби вивозяться за межі митної території України в митному режимі реекспорту.

Відповідно до статті 147 Митного кодексу України (далі - МКУ) переробка на митній території України - це митний режим, згідно з яким іноземні товари піддаються у встановленому порядку переробці без застосування до них заходів нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності, за умови подальшого реекспорту продуктів переробки.

Згідно із підпунктами "а" - "г" пункту 185.1 статті 185 Податкового Кодексу України (далі -ПКУ) об'єктом оподаткування податком на додану вартість є операції платників податку з постачання товарів та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до статті 186 ПКУ, а також з ввезення товарів на митну територію України та вивезення товарів за межі митної території України.

Місцем постачання послуг є місце реєстрації постачальника, крім операцій, зазначених у пунктах 186.2 і 186.3 статті 186 ПКУ (пункт 186.4 статті 186 ПКУ).

Згідно із підпунктом "б" підпункту 195.1.3 пункту 195.1 статті 195 ПКУ послуги, що передбачають роботи з рухомим майном, попередньо ввезеним на митну територію України для виконання таких робіт та вивезеним за межі митної території України платником, що виконував такі роботи, або отримувачем - нерезидентом, підлягають оподаткуванню ПДВ за нульовою ставкою.

При здійсненні на митній території України переробки товарів, ввезених у митному режимі переробки, використовуються товари/послуги, придбані на митній території України. Суми ПДВ, нараховані (сплачені) у складі вартості таких товарів/послуг, включаються до складу податкового кредиту за умови включення вартості цих товарів (послуг) до складу вартості послуги з переробки та дотримання інших вимог ПКУ щодо формування та підтвердження податкового кредиту.

Вартість продукції, виготовленої на митній території України з товарів, ввезених у митному режимі переробки, та яка вивозиться у митному режимі реекспорту, для цілей оподаткування податком на додану вартість складається з:
- вартості товарів, ввезених у митному режимі переробки. Операція з вивезення таких перероблених товарів у митному режимі реекспорту звільняється від оподаткування податком на додану вартість;
- вартості послуг з переробки товарів, які передбачають роботи з рухомим майном, тобто з товарами, ввезеними на митну територію України для переробки. Операції з постачання зазначених послуг, що входять до складу собівартості перероблених товарів при реекспорті, оподатковуються за нульовою ставкою податку (підпункт "б" підпункту 195.1.3 пункту 195.1 статті 195 ПКУ);
- вартості товарів, що придбані на митній території України та повністю використані під час переробки іноземних товарів, та які відповідно до частини другої статті 154 МКУ платник податку має право при вивезенні заявити (крім палива та енергії) у митний режим експорту із застосуванням нульової ставки податку на додану вартість (підпункт "а" підпункту 195.1.1 пункту 195.1 статті 195 ПКУ).

Таким чином, операції з постачання послуг з переробки давальницької сировини, попередньо ввезеної на митну територію України в митному режимі переробки, що входять до складу собівартості вироблених з такої сировини товарів при реекспорті, оподатковуються за нульовою ставкою податку.