Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Особливості оподаткування доходів репетиторів

, опубліковано 05 травня 2022 о 15:45

Шановні громадяни!

Сплачені вами податок на доходи та військовий збір є одними із основних джерел фінансування витрат як держави, так і територіальних громад, зокрема, на оборону, медицину, освіту, соціальну сферу та розвиток інфраструктури.

Перелік доходів, які підлягають декларуванню, ми оприлюднювали у статті «Кампанія декларування 2022».

Просимо вас декларувати доходи та сплачувати податки для підняття та розвитку економіки нашої держави.

Сьогодні звернемо вашу увагу на особливості оподаткування доходів репетиторів.


Головне управління ДПС у Черкаській області нагадує про обов’язок сплати податків на доходи отриманих від окремих видів професійної діяльності.

Репетиторські послуги – це, зокрема, підготовка дітей до школи, вступу до навчальних закладів, незалежного тестування, навчання з будь-яких предметів, написання рефератів, виконання контрольних, курсових, дипломних робіт тощо на платній основі.

Послугами репетиторів користуються більшість батьків, які прагнуть покращити знання дітей, здобуті в школі, або підготувати їх до вступу у вищі навчальні заклади.

Вчителям, викладачам та особам, які надають репетиторські послуги, варто враховувати, що отриманий ними дохід підлягає обов’язковому декларуванню.

Якщо викладач-репетитор не зареєстрований фізичною особою - підприємцем, але постійно надає репетиторські послуги фізичним особам та отримує дохід, то він зобов’язаний включити суму такого доходу до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію за наслідками звітного податкового року, а також сплатити податок з таких доходів (п.п. 168.2.1 п. 168.2 ст. 168 Кодексу).

Доходи від репетиторства, відповідно до п. 167.1 ст. 167 Кодексу, оподатковуються податком на доходи фізичних осіб (ПДФО) за ставкою 18 відсотків. Також із вказаних доходів справляється військовий збір за ставкою 1,5 відсотків.

Податкову декларацію про майновий стан і доходи викладач-репетитор подає за місцем податкової адреси (реєстрації) чи онлайн з використанням електронного підпису.

Суму податкових зобов’язань з ПДФО та військового збору, зазначену в річній податковій декларації, особа яка надає репетиторські послуги сплачує самостійно у встановлені законодавством терміни.

Термін подання декларації про майновий стан та доходи за 2021 рік – до 1 травня 2022 року, термін сплати податкового зобов’язання – до 1 серпня 2022 року.

Поряд з цим нагадуємо, що до Кодексу внесено зміни, якими на період воєнного стану платників податків звільнено від відповідальності за недотримання термінів подання звітності та сплати податків та зборів. У випадку відсутності у платника податків можливості своєчасно виконати свій податковий обов'язок, зокрема, щодо дотримання термінів сплати податків та зборів, подання звітності, звільняються від відповідальності з обов'язковим виконанням таких обов'язків протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні (пп. 69.1.п.69 підрозділу 10 Розділу ХХ ПКУ).

Головне управління ДПС у Черкаській області просить громадян за можливості не чекати закінчення воєнного стану та декларувати доходи і сплачувати податки у терміни, визначені законодавством.
 
Сплата громадянами податків, визначених законом, це кращий внесок у велику перемогу України.
Разом до перемоги!