Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про заповнення окремих розділів декларації

, опубліковано 15 лютого 2022 о 13:32

Про заповнення окремих розділів декларації  особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, відповідно вимог щодо вартості об’єктів декларування

Відділ з питань запобігання та виявлення корупції Головного управління ДПС у Черкаській області наголошує, що  у випадку, якщо ваші близькі подарували вам будинок, то відомості про це потрібно зазначити не лише серед об’єктів нерухомості, але й у розділі 11 “Доходи, у тому числі подарунки” декларації  особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (далі – декларація).

Якщо ж вартість подарунку була менше 5 прожиткових мінімумів (5 ПМ — у 2021 році це 11 350 грн), то вказувати його в розділі 11 “Доходи, у тому числі подарунки” декларації не потрібно.

Також існують наступні вимоги до вартості об’єктів, що мають бути відображені суб’єктом декларування у декларації:

• Декларувати ювелірні вироби, домашніх тварин, одяг, взуття, антикваріат, твори мистецтва, аксесуари, предмети інтер’єру тощо у розділі 5 «Цінне рухоме майно (крім транспортних засобів)» декларації потрібно лише якщо їх вартість перевищує 100 ПМ (у 2021 році це 227 000 грн). Детальніше про те, як декларувати рухоме майно: https://bit.ly/3IFESJ0.

• Збереження на рахунках чи готівкою в розділі 12 «Грошові активи» декларації зазначаються, якщо сукупна вартість всіх грошових активів перевищує 50 ПМ (у 2021 це 113 500 грн). Проте не можна сумувати збереження вашої сім’ї, наприклад, чоловіка та дружини. Адже збереження кожного із членів сім’ї має окремо перевищувати поріг для декларування. Про те, як зазначати грошові активи, дивіться за посиланням: https://bit.ly/3IHLC9A.

• Борги за іпотекою чи просто борг вашому колезі варто вказувати в розділі 13 «Фінансові зобов’язання» декларації, якщо:
 -  розмір отриманої у звітному періоді позики (кредиту) перевищує 50 ПМ;
 - розмір зобов’язання за позикою (кредитом) на початок звітного періоду перевищує 50 ПМ (у разі якщо позику (кредит) отримано в попередніх звітних періодах);
 - розмір зобов’язання за позикою (кредитом) на кінець звітного періоду перевищує 50 ПМ.                                                 Детальніше про те, як правильно декларувати кредит: https://bit.ly/349qH06.

• Купівлю авто чи продаж нерухомості потрібно зазначити в розділі 14 «Видатки правочини суб’єкта декларування» декларації, якщо розмір разового видатку/вартість предмета правочину перевищує 50 ПМ. Що вважати видатками та правочинами для цілей декларування та як їх зазначати, дізнавайтеся тут:https://bit.ly/3u614YO.