Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про одноразове добровільне декларування проінформували під час брифінгу

, опубліковано 28 жовтня 2021 о 15:12

28 жовтня 2021 року відбувся брифінг начальника Головного управління ДПС у Черкаській області Антона Царюка  для місцевих ЗМІ на тему: «Одноразове добровільне декларування».

Під час брифінгу Антон Царюк повідомив, що одноразове декларування запроваджене змінами, які внесла Верховна Рада України ухваливши Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету».

Посадовець наголосив, що одноразове (спеціальне) добровільне декларування – це особливий порядок декларування фізичною особою належних їй активів, які: розміщені на території України та/або за її межами; були одержані/набуті за рахунок доходів, що підлягали в момент їх нарахування (отримання) оподаткуванню в Україні; з яких не були сплачені податки і збори, або сплачені не в повному обсязі; які не були задекларовані протягом будь-якого з податкових періодів до 1 січня 2021 року.

Він також зазначив, що добровільному декларуванню підлягають не всі грошові активи фізичної особи, майно, майнові права, а лише ті, які відповідають вказаним критеріям. Тож якщо грошові кошти, майно чи майнові права, отримані легально і при їх отриманні було сплачено відповідні податки чи збори, то додатково декларувати їх непотрібно – наголосив податківець. Також керівник детально зупинився на ставках збору, термінах їх сплати та об’єктах оподаткування. Одноразове спеціальне декларування є виключно добровільним. Його мета – дати можливість громадянам легалізувати власні неоподатковані доходи й надалі їх вільно використовувати. Платник податків, який бажає здійснити добровільне декларування, зможе заповнити декларацію, підписати її та надіслати до ДПС.

Під час брифінгу Антон Царюк відповів на всі запитання представників засобів масової інформації та зауважив, що спільними зусиллями ми донесемо до широкого загалу про можливість, якою варто скористатись.