Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Який порядок зняття з обліку в контролюючих органах філій (відокремлених підрозділів)?

, опубліковано 03 вересня 2021 о 09:05

Який порядок зняття з обліку в контролюючих органах філій (відокремлених підрозділів) у разі прийняття ЮО рішення про припинення таких підрозділів, відомості щодо яких містяться в ЄДР або які створені до 01.07.2004 та не включені в ЄДР.

Відповідно до положень Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) та Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон № 2464) відокремлені підрозділи юридичних осіб є платниками податків та платниками єдиного внеску. Відомості про юридичних осіб та їх відокремлені підрозділи включаються до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (далі – ЄДР) (ст. 95 Цивільного кодексу України та ч. 2 ст. 9 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» (далі – Закон)). ЄДР створений та функціонує з 01.07.2004, відповідно до Закону. Після набрання чинності Законом усі юридичні особи, зареєстровані до 01.07.2004, мають подати державному реєстратору заяви про державну реєстрацію включення відомостей про юридичну особу до ЄДР, в якій, у тому числі, зазначаються відомості про створені відокремлені підрозділи такої юридичної особи (ч. 3 ст. 17 Закону). Граничного строку такого включення Законом не визначено.

Відповідно до ст. 67 ПКУ та ст. 5 Закону № 2464 підставою для зняття з обліку у контролюючих органах юридичних осіб та їх відокремлених підрозділів є відомості з ЄДР про державну реєстрацію припинення юридичної особи або її відокремленого підрозділу. Дані про зняття з обліку як платника податків, так і платника єдиного внеску передаються контролюючим органом за основним місцем обліку платника до ЄДР із зазначенням дати і номера запису про зняття з обліку, назви та ідентифікаційного коду контролюючого органу, у якому відокремлений підрозділ знято з обліку (п. 11.17 розд. XI Порядку № 1588 та п. 6 розд. IV Порядку № 1162).

Враховуючи викладене, якщо відокремлений підрозділ юридичної особи, був створений до 01.07.2004 та не включений до ЄДР, та юридичною особою приймається рішення про закриття такого відокремленого підрозділу, то у такому випадку, необхідно включити до ЄДР відомості про такий відокремлений підрозділ та подати заяву про державну реєстрацію припинення відокремленого підрозділу юридичної особи, відповідно до частини 19 ст. 17 Закону.