Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Контрольовані операції

, опубліковано 26 липня 2021 о 09:30

Головне управління ДПС у Черкаській області доводить до відома платників податків, які здійснюють операції, що потрапляють під визначення «контрольованих» згідно Податкового кодексу України (далі – Кодекс).

З 19.03.2021 набув чинності наказ Міністерства фінансів України від 31.12.2020 № 841 (далі – наказ № 841), яким було внесено зміни до наказу Міністерства фінансів України від 18.01.2016 № 8 «Про затвердження форми та Порядку складання Звіту про контрольовані операції» (далі – Звіт про КО та Порядок).

Наказ № 841 виданий згідно з п.п.39.4.2 п.39.4 ст.39 Кодексу з метою приведення у відповідність до Закону України від 16 січня 2020 року № 466-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві».

Основні зміни у Порядку заповнення Звіту про КО стосуються контрольованих операцій з сировинними товарами.

Так, зокрема, після прийняття та набрання чинності переліком сировинних товарів, затвердженим Кабінетом Міністрів України згідно п.п.39.3.3.4 п.п.39.3.3. п.39.4 ст.39 Кодексу, для сировинних товарів застосовується код типу предмета операції «209» замість коду «201».

У графі 21 Звіту про КО за умов встановлення платником податків відповідності умов контрольованих операцій з сировинними товарами (з переліку, затвердженого Кабінетом Міністрів України) принципу «витягнутої руки», що здійснюється платниками податків з урахуванням вимог відповідних порядків, затверджених наказом Міністерства фінансів України згідно з підпунктом 39.3.3.4 підпункту 39.3.3 пункту 39.3 статті 39 розділу І Кодексу, використовується код «307».
Крім того, додаток до Звіту про КО «Відомості про контрольовані операції» доповнено пунктами 30 та 31 щодо заповнення джерел інформації в графах 26 та 27:

У графі 26 зазначається код(и) типу джерела (джерел) інформації, використаного(их) платником податків для встановлення відповідності умов контрольованої операції принципу «витягнутої руки» відповідно до додатка 8 до цього Порядку. У разі якщо типів джерел декілька, зазначаються коди всіх типів через кому та пробіл (", ").

У графі 27 зазначається назва(и) джерела (джерел) інформації, використаного(их) платником податків для встановлення відповідності умов контрольованої операції принципу «витягнутої руки». У разі якщо назв джерел інформації декілька, зазначаються всі найменування через кому та пробіл (",").

У разі застосування у попередній графі 26 коду «610», у графі 27 зазначається назва(и) джерела (джерел) інформації про котирувальні ціни на сировинні товари з оприлюдненого ДПС рекомендованого (невиключного) переліку таких джерел, яке(і) використане(і) платником податків згідно з підпунктом 39.3.3.4 підпункту 39.3.3 пункту 39.3 статті 39 розділу І Кодексу. У разі якщо назв джерел інформації про котирувальні ціни на сировинні товари декілька, зазначаються всі найменування через кому та пробіл (", ").

Також, слід звернути увагу на зміни, що стосуються розкриття інформації про пов’язаність осіб та інші зміни та доповнення до Порядку складання Звіту про контрольовані операції.

Враховуючи викладене, Звіт про контрольовані операції, здійснені платниками податків протягом 2020 звітного року, заповнюється та подається за оновленою формою та в порядку, затвердженими наказом №841.

Водночас Звіти, подані платниками до набрання чинності наказом № 841 та запровадження можливостей надання Звіту за оновленою формою, вважаються дійсними.