Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Олексій Любченко: Високі показники надходжень до бюджету – результат спільної успішної роботи платників податків та податківців

, опубліковано 02 жовтня 2020 о 16:15

За оперативними даними у січні – вересні 2020 року за платежами, що контролюються ДПС, до загального фонду державного бюджету надійшло 387,3 млрд грн. Це на 56,2 млрд грн, або на 17,0 % перевищує відповідний показник минулого року.

Надходження за 9 місяців поточного року перевищили очікувані на 26,4 млрд гривень.

«У травні – вересні ДПС не тільки надолужено відставання, допущене за січень-квітень у сумі 11,7 млрд грн, але й досягнуто значне перевиконання індикативу за січень – вересень на 26,4 млрд гривень», - зазначив Голова ДПС Олексій Любченко.

За його словами, темп зростання сукупних надходжень платежів, які контролюються ДПС, за 9 місяців 2020 становить +11 %, при скороченні ВВП (за даними Мінекономіки) на 6,7 % у І півріччі поточного року.

«Такі високі показники є результатом спільної успішної роботи платників податків та податківців. Ми завжди дотримуємось принципу – пріоритетом є закон, а не «план понад усе». До бюджету надходить стільки, скільки дозволяє реально існуюча база та чинне законодавство», - наголосив Олексій Любченко.

Він також підкреслив, що для ДПС є неприйнятним будь-який тиск на бізнес. Податківці працюють над забезпеченням комфортних умов платникам для своєчасної та у повному обсязі сплати податків, а також припиненням використання схем ухилення від оподаткування.

 

У вересні до загального фонду державного бюджету забезпечено 31,6 млрд грн. Це на 5,2 млрд грн, або в 1,9 раза більше очікуваного. Порівняно з минулим роком цьогорічні вересневі надходження зросли на 3,7 млрд грн.

Протягом січня – вересня 2020 року зібрано 85 млрд грн податку на додану вартість. Це на 24,9 млрд грн, або в 1,4 раза більше відповідного періоду минулого року.  Фактичний рівень надходжень перевищив очікуваний на 25,7 млрд грн, або на 43,3%.

За 9 місяців 2020 року платникам відшкодовано 104,3 млрд грн податку на додану вартість.

З початку року до Державної податкової служби України подали звітність в електронному вигляді  понад 1,9 млн суб’єктів господарювання.

До органів ДПС платниками надіслано майже 309,3 млн документів в електронному вигляді.

Також з початку року Державна податкова служба надала понад 3,2 млн адміністративних послуг платникам податків.

Для Державної податкової служби України важливим є забезпечення прозорості та відкритості своєї діяльності, ефективна взаємодія з інститутами громадянського суспільства та бізнес-спільнотою.

ДПС завжди відкрита до співпраці та конструктивного діалогу з громадськістю, що сприяє успішному впровадженню реформ податкової служби та досягненню консенсусу інтересів держави і бізнесу.

Активна позиція представників інститутів громадянського суспільства та бізнес-асоціацій забезпечує можливість податковій службі отримувати зворотній зв’язок як з вітчизняним, так і з іноземним бізнесом в Україні, оперативно реагувати на можливі проблемні ситуації, оцінювати результативність запроваджених заходів, та, за необхідності, вчасно вносити корективи та реалізовувати нові проєкти.

Зокрема, Президент Американської торговельної палати в Україні Андрій Гундер під час зустрічі з Головою ДПС Олексієм Любченком 05.06.2020 відзначив тривалу і позитивну історію співпраці з податковою службою та висловив впевненість у її динамічному розвитку для продовження економічних реформ, сприяння функціонуванню ділового середовища в Україні на засадах справедливості та прозорості.

Голова Ради Федерації роботодавців України Дмитро Олійник відзначив ефективність роботи  Державної податкової служби України та забезпечення надходжень до бюджетів через викорінення «тіні», а не шляхом «витискання соків з бізнесу». Він також висловив впевненість, що сьогоднішня відкритість ДПС у комунікаціях із підприємцями та готовність до оперативного усунення проблемних для ведення бізнесу моментів – запорука до позитивних змін

(https://facebook.com/story.php?story_fbid=1364764907050691&id=100005515845604).

Також Голова ФРУ зауважив, на сьогодні ДПС активно проводить зустрічі та консультації з бізнесом. По багатьох питаннях щодо удосконалення адміністрування податків і зборів, розбудови партнерських відносин та боротьби з корупцією. За його словами, це підґрунтя для подальшої співпраці та виконання бюджетних показників

(https://facebook.com/story.php?story_fbid=1319455004915015&id=100005515845604).

У заяві Асоціації платників податків України від 01.08.2020 зазначається, що ДПС України нарешті показує відкритість, прозорість, позитивні результати, вже забезпечила протягом 3-х останніх місяців більше 10 млрд грн додаткових бюджетних надходжень

(https://www.facebook.com/393701834060994/posts/3009083265856158/).

Забезпечення конструктивного діалогу ДПС з бізнесом було відзначено й керівництвом Європейської Бізнес Асоціації. Для вирішення проблемних питань компаній, системного вирішення питань сфери адміністрування податків проведено низку зустрічей.

В. о. заступника Голови Місії Посольства США в Україні пан Джозеф Пеннінгтон під час зустрічі з Головою ДПС Олексієм Любченком 21.07.2020 запевнив у підтримці реформ у податковій службі, зокрема, заходів щодо боротьби з корупцією, модернізації ІТ-систем для запровадження нових сервісів, забезпечення захисту інформації та висловив готовність до подальшої співпраці, якщо відданість податкової служби реформам буде збережена.

Представники МФВ відзначили позитивні зміни у роботі служби за останні місяці. За їх словами, вони вражені послідовністю кроків податкової служби та виваженої внутрішньосистемної політики, орієнтованої на досягнення результату.

Також за результатами зустрічей Голови ДПС Олексія Любченка та представників бізнесу Державною податковою службою у червні 2020 року було запроваджено Комунікаційну податкову платформу.  Головна мета цієї платформи – якісна та оперативна комунікація з народними депутатами, консультативно-дорадчими та іншими допоміжними органами, утвореними Президентом України, Кабінетом Міністрів України, асоціаціям, які представляють інтереси платників податків.

Запроваджений новий формат роботи ефективно допомагає вирішувати питання, які турбують компанії та асоціації платників, та виявляти системні проблеми, які потребують оперативних управлінських рішень або рішень у законодавчій площині.

Завдяки оптимізації роботи та зміні пріоритетів в ДПС за рахунок посилення боротьби з ухиленням від оподаткуванням вдалося ліквідувати злочинні схеми з ПДВ, які вартували бюджету десятки мільярдів гривень.

Детінізації економіки сприяють заходи ДПС щодо руйнування схем зловживання з податком на додану вартість, ефективна робота систем електронного адміністрування ПДВ та акцизного податку, посилення контролю на ринку виробництва та обігу підакцизної продукції.

З метою протидії втратам бюджету через уникнення міжнародними компаніямии зобов’язань зі сплати податку на прибуток особлива увага надається впровадженню кроків плану BEPS в Україні (Base Erosion and Profit Shifting, розмивання оподатковуваної бази й виведення прибутку з-під оподаткування).

З 24 по 25 вересня відбулась міжнародна онлайн-конференції «Реалізація плану BEPS в Україні», організатором якої виступила Державна податкова служба України.

У заході також брали участь представники Міністерства фінансів України, інших державних органів та ключових міжнародних партнерів. Конференція була зосереджена на чотирьох основних сферах: впровадження Плану дій BEPS, практичні виклики у сфері трансфертного ціноутворення, застосування конвенцій про уникнення подвійного оподаткування та міжнародний обмін інформацією.

Під час конференції зазначалося, що наразі в Україні сформовано нормативно-правове підґрунтя для реалізації більшості кроків цього плану. Зокрема, Законом України від 16 січня 2020 року № 466-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві»,  який вступив в дію 23 травня 2020 року, впроваджується низка фундаментальних змін, спрямованих на боротьбу з розмиванням податкової бази та виведенням прибутку з-під оподаткування, підвищення податкової прозорості, дотримання податкових норм та вдосконалення податкового адміністрування, формального запровадження принципу «превалювання суті над формою» та інших важливих правил протидії уникненню оподаткування, що наближуватимуть українську податкову систему до стандартів ОЕСР.

Такі інтенсивні зміни у національному законодавстві дають чіткий сигнал українському бізнесу та бенефіціарам іноземних компаній до переходу на подальшу роботу по прозорим правилам в рівних конкурентних умовах.