Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Програмний РРО

, опубліковано 12 грудня 2019 о 16:49

Програмний РРО


Головне управління ДПС у Черкаській області продовжує роз’яснювальну роботу щодо нових правил застосування РРО у 2020 році.
Нагадаємо, що  Законами України від 20.09.2019 N 128-IX «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та інших законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг» та N 129-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг» визначено і ряд особливостей застосування реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО) фізичними особами-підприємцями.
Наведемо декілька визначень. Програмний_РРО — це програмний, програмно-апаратний або програмно-технічний комплекс у вигляді технологічного або програмного рішення, що використовується на будь-якому пристрої та в якому фіскальні функції реалізовані через фіскальний сервер контролюючого органу і який призначений для реєстрації розрахункових операцій при продажу товарів (наданні послуг), операцій з торгівлі валютними цінностями в готівковій формі та/або реєстрації кількості проданих товарів (наданих послуг), операцій з приймання готівки для подальшого переказу. Відповідно до Закону №128 контролюючий орган (ДПС) забезпечує безкоштовне програмне рішення для використання суб’єктом господарювання програмного РРО.
Фіскальний номер електронного розрахункового документа, електронного фіскального звіту та електронного фіскального звітного чека — унікальний код, що формується реєстратором розрахункових операцій або фіскальним сервером контролюючого органу та присвоюється електронному розрахунковому документу, електронному фіскальному звіту та електронному фіскальному звітному чеку під час їх реєстрації.
Функція щодо збереження інформації про розрахункові операції забезпечується ДПС - це зазначено у визначенні поняття фіскальний сервер контролюючого органу - програмно-технічний комплекс, через який реалізується фіскальна функція та який здійснює реєстрацію програмних реєстраторів розрахункових операцій, електронних розрахункових документів, електронних фіскальних звітів та електронних фіскальних звітних чеків, збереження даних щодо проведеної розрахункової операції у системі обліку даних РРО, обробки та надання доступу до інформації про розрахункові операції, проведені з використанням програмних РРО, а також інтеграцію з програмними РРО через програмний інтерфейс (АРІ), розміщений у відкритому вільному доступі
Електронний фіскальний звіт — це документ, створений реєстратором розрахункових операцій, який переведено у фіскальний режим роботи. Він містить дані фіскального звіту, інформація в якому зафіксована у вигляді електронних даних, включаючи обов’язкові реквізити фіскального звіту за встановленою формою.
Використання РРО для платників податків стає простішим.
Так програмний РРО:
можна буде встановити на будь-який гаджет і зекономити на придбанні традиційних касових апаратів та їх обслуговуванні;
передбачає виключно онлайн реєстрацію через Електронний кабінет та онлайн передачу (отримання) даних;
Z-звіт створюється в автоматичному режимі, без ризику санкцій за його не створення для платника;
дозволяє виключити послуги інформаційних еквайєрів, якими передаються дані РРО, що коштує платникам мінімум 200 грн щомісяця для кожного РРО;
дозволяє працювати в режимі offline  (до 36 годин разово та не більше 168 годин протягом календарного місяця), а потім надіслати звіт в ДПС;
ДПС надаватиме інформаційну підтримку та допомогу у користуванні новими програмними РРО;
cуб’єкт господарювання на свій власний вибір може використовувати або класичний, або програмний РРО в залежності від своїх потреб;
платники податків зможуть розробити свій програмний продукт та використовувати його, або обрати один з наявних на ринку відповідно до власних потреб, вартість яких набагато менше за традиційний касовий апарат.

З 1 січня 2020 року платники податків зможуть завантажити безкоштовне програмне рішення від Державної податкової служби та використовувати його до в тестовому режимі з метою виявлення недоліків та надання пропозицій та зауважень. Повнофункціональне та доопрацьоване програмне забезпечення буде надаватися вже з 19 квітня 2020 року. Свій програмний продукт ДПС надаватиме та обслуговуватиме безкоштовно.

Роз’яснювальна робота триває.
Посилання на Закон №128-IX https://zakon.rada.gov.ua/laws/main/128-20
Посилання на Закон №129-IX https://zakon.rada.gov.ua/laws/main/129-20