Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Результати операції «Урожай – 2019» за 10 місяців

, опубліковано 26 листопада 2019 о 16:18

Результати операції «Урожай – 2019» за 10 місяців

Про поточні результати операції «Урожай – 2019» повідомив начальник управління податків і зборів з фізичних осіб Головного управління ДПС у Черкаській області Микола Кислинський.

Він відмітив, що податковими органами області в рамах проведення операції «Урожай – 2019» проводяться комплексні заходи по контролю за виплатою заробітної плати працівникам зайнятим у сільському господарстві Черкащини.

Так, за 10 місяців п.р. надійшло 679,6 млн.грн. податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) та 521,6 млн. грн. єдиного внеску.

За даними звітності з єдиного внеску 881 сільгосппідприємство області збільшило фонд оплати праці на48,1 млн. грн., таке збільшення відбулося за рахунок додаткового офіційного працевлаштування 2441 особи.

За рахунок проведення податківцями області роз’яснювальної роботи залучено до оподаткування 2895 власників сільськогосподарської техніки, 483 з яких – власники комбайнів, які задекларували 28,2 млн.грн. отриманих доходів.

За 10 місяців п.р. до бюджету надійшло 434,9 млн.грн. ПДФО із орендної плати за паї. Микола Кислинський нагадав, що за нормами Податкового та Бюджетного кодексів України податок із орендної плати за паї сплачується до місцевого бюджету за місцезнаходженням об’єктів оренди (суборенди, емфітевзису). Податковим агентам і платникам, які самостійно перераховують податок на доходи фізичних осіб, слід обов’язково враховувати вказану законодавчу норму при заповненні платіжних документів на сплату ПДФО.

Також він зазначив, що розмір орендної плати за 1 га ріллі, який минулого року більше ніж удвічі перевищував середній показник по Україні, збільшиться на Черкащині ще на 19,7 відс. до 4220 грн. за 1 га. Середній розмір орендної плати за паї по області – 9,9 відс. від нормативно – грошової оцінки земельних ділянок.

В рамах проведення операції «Урожай – 2019» податківцями залучено до оподаткування 16528 одноосібників, які самостійно обробляють земельні ділянки площею понад 2 га та продають надлишки власно вирощеної продукції. Платники цієї категорії уже сплатили ПДФО з 178,3 млн.грн. доходів.

Щодо перевірочної роботи. Проведеними перевірками сільськогосподарських підприємств донараховано до сплати до бюджету 3904,8 тис.грн. ПДФО, 349,5 тис.грн. військового збору та 4442,0 тис.грн. єдиного внеску.

Нагадаємо, операція  «Урожай – 2019» спрямована на досягнення:

1. Легалізації доходів населення та збільшення надходжень до бюджетів та страхових фондів.

2. Виявлення орних земель, які обробляються без належних документів та сплати податків.

3. Збільшення доходів сільського населення за рахунок підвищення розміру заробітної плати та орендної плати за паї.

Робота податкової служби в рамках операції «Урожай – 2019» здійснюється занапрямами:

- контроль за виплатою реальної заробітної плати, виявлення та легалізація праці найманих осіб;

- контроль за виплатою орендної плати за паї та сплатою відповідних платежів до бюджету;

- контроль за декларуванням доходів одноосібниками та власниками сільгосптехніки;

- виявлення фактів незаконного використання сільгоспугідь та не за цільовим призначенням;

- боротьба із схемами ухилення від оподаткування в сільському господарстві.