Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Граничний термін обрання з IV кварталу спрощеної системи або переходу на іншу групу єдиного податку

опубліковано 09 вересня 2019 о 17:58

Головне управління ДПС у Черкаській області нагадує: норми щодо переходу на спрощену систему та відмови від її застосування визначені ст.298 Податкового кодексу України.

Так, фізичні особи – підприємці – неплатники єдиного податку можуть перейти з ІV кварталу 2019 року на спрощену систему оподаткування шляхом подання відповідної заяви про застосування спрощеної системи оподаткування до 16 вересня 2019 року включно (пп.298.1.4 ст. 298 Податкового кодексу України).

Посилання на інформацію ДПС про дату подання заяви:https://tax.gov.ua/pk/

Посилання для завантаження заяви та на порядок подання заяви: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1537-11

Також шляхом подання заяви до 16 вересня включноплатники єдиного податку, за умови дотримання вимог, встановлених Податковим кодексом України для відповідної групи, можуть перейти з ІV кварталу 2019 року на іншу групу платника єдиного податку (п.п. 298.1.5 ст. 298 Податкового кодексу України).

Звертаємо увагу, за нормами Податкового кодексу України (пп. 291.5.8 ст. 291) не можуть бути платниками єдиного податку першої – третьої групиФОП, які на день подання заявимають податковий борг, крім безнадійного податкового боргу, що виник внаслідок дії обставин непереборної сили (форс-мажорних обставин).

Згідно з п.14.1.175 Податкового кодексу України податковий борг сума узгодженого грошового зобов’язання, не сплаченого платником податків у встановлений Кодексом строк, та непогашеної пені, нарахованої у порядку, визначеному Кодексом.

Отже, не зможуть перейти на спрощену систему оподаткування або обрати іншу групу єдиного податку підприємці, які на дату подання заяви мають заборгованість з ПДФО, військового збору, акцизного податку, ПДВ, ін. загальнодержавних податків, а також з єдиного податку, податку на майно – податку на нерухоме майно, земельного та транспортного податку та непогашену пеню. Вихід – завчасно – до подання заяви про застосування спрощеної системи сплатити борг.

 

  Звертаємо увагу новостворених підприємців, які бажають з початку діяльності застосовувати спрощену систему оподаткування за першою – третьою групами на терміни подання заяви для переходу та терміни набуття статусу платниками єдиного податку відповідної групи.

Так, зареєстровані в установленому порядку фізичні особи –підприємці, які до закінчення місяця, в якому відбулася державна реєстрація, подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для першої або другої групи, вважаються платниками єдиного податку з першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулася державна реєстрація.Тобто, зареєстровані у вересні п.р. фізичні особи – підприємці, які бажають застосовувати спрощену систему оподаткування та сплачувати єдиний податок за ставками, встановленими для першої або другої груп:

  1. не повинні мати податкового боргу;

  2. можуть подати заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування до кінця вересня п.р.;

  3. будуть вважатися платниками єдиного податку першої або другої груп (виключно за виконання двох попередніх умов) тільки з 1 жовтня п.р., а у вересні – працюватимуть на загальній системі оподаткування;

  4. у разі протермінування подання заяви та за наявності податкового боргу вони і надалі зможуть працювати виключно на загальній системі оподаткування;

  5. у разі протермінування подання заяви та за відсутності податкового боргу вони можуть подати заяву про застосування спрощеної системи оподаткування з обранням ставок для першої або другої груп з І кварталу наступного року до 16 грудня п.р. включно;

  6. у разі державної реєстрації підприємцем 30 вересня п.р., протермінування подання заяви про застосування спрощеної системи оподаткування з обранням ставок для першої або другої груп та за відсутності податкового боргу, можуть (протягом 10 днів з дня державної реєстрації)подати заяву про застосування спрощеної системи оподаткування з обранням третьої групи єдиного податку, а в подальшому перейти на другу або першу групу.

 

Зареєстровані в установленому законом порядку новостворені підприємці, які протягом 10 днів з дня державної реєстрації подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для третьої групи, яка не передбачає сплату податку на додану вартість, вважаються платниками єдиного податку з дня їх державної реєстрації.Тобто, зареєстровані у вересні п.р. фізичні особи – підприємці, які бажають застосовувати спрощену систему оподаткування та сплачувати єдиний податок за ставками, встановленими для третьої групи:

  1. не повинні мати податкового боргу;

  2. можуть подати заяву про застосування спрощеної системи оподаткування протягом 10 днів з дня державної реєстрації;

  3. будуть вважатися платниками єдиного податку третьої групи від дати державної реєстрації (виключно за виконання наведених двох попередніх умов).

 

Для відмови з ІV кварталу 2019 рокувід спрощеної системи оподаткування суб’єктам господарювання фізичним особам необхідно подати заяву не пізніше 20 вересня 2019 року (пп. 298.2.1 ст. 298 Податкового кодексу України).  

 

Ознайомитися з інформацією щодо термінів сплати у вересні п.р. податків, зборів, платежів та подання податкової звітності можна в «податковому календарі», який розміщено на головній сторінці офіційного веб-порталу ДПС:https://www.tax.gov.ua/pk/

 

Завантажити корисну табличку про умови застосування спрощеної системи для ФОП першої – третьої групи: