Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Право на податкову знижку та проведення звірки щодо земельного податку та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки

опубліковано 04 липня 2024 о 13:35

Телефонну «гарячу лінію» провели днями з окремих питань оподаткування у  Золотоніській ДПІ. Працювала з платниками заступник начальника Золотоніської ДПІ Антоніна Миргородська.

Зважаючи на те, що громадян цікавлять питання щодо нюансів подання податкової декларації про майновий стан і доходи для отримання податкової знижки, посадовці надали роз’яснення щодо підстав для нарахування податкової знижки та відображення її у річній податковій декларації про майновий стан і доходи за 2023 рік, яку громадяни мають право подати до кінця 2024 року (до 31.12.2024 включно), а також надали інформацію про терміни повернення податку на доходи фізичних осіб внаслідок застосування права на податкову знижку.

Громадянам роз’яснили, що з метою створення сприятливих умов для платників податків, зручності та спрощення процедури подання звітності, на офіційному вебпорталі ДПС в Електронному кабінеті в розділі «ЕК для громадян» працює електронний сервіс «Декларація про майновий стан і доходи». За допомогою цього сервісу можна заповнити декларацію та надіслати її до контролюючого органу в електронному вигляді. При складанні декларації в Електронному кабінеті платника здійснюється часткове автоматичне заповнення декларації на підставі облікових даних платника, відомостей про отримані доходи, наявних у Державному реєстрі фізичних осіб, та відомостей про об’єкти нерухомого майна. Фахівець зауважила, що скористатись зазначеним сервісом зможуть особи, які мають особистий ключ кваліфікованого електронного підпису.             Також у ході розмови платників консультували та надавали відповіді на запитання щодо проведення звірки з майнових податків та порядок сплати земельного податку й податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Було зазначено, що в разі, якщо громадянин після отримання податкового повідомлення-рішення на сплату податку на нерухомість чи земельного податку виявить розбіжності між даними, які зазначені в такому повідомленні – рішенні і документами на власність майна, такий громадянин може звернутися до податкової інспекції та провести звірку. Якщо за результатами звірки будуть виявлені неточності, то податковим органом буде сформоване нове податкове повідомлення – рішення.

Антоніна Миргородська наголосила, що сплатити нараховані суми податку потрібно протягом 60 днів із дня отримання повідомлення - рішення. Зокрема, було рекомендовано користуватися сервісом «Електронний кабінет платника податків» та мобільним застосунком «Моя податкова», оскільки за допомогою даних сервісів легко і доступно можна отримати необхідну податкову інформацію, переглянути сформовані податковим органом податкові повідомлення – рішення щодо сум нарахованих їм податкових зобов’язань, самостійно слідкувати за своєчасністю сплати відповідних платежів до бюджетів та не накопичувати податкові борги.