Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про сплату податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки – в Уманській ДПІ

опубліковано 19 червня 2024 о 09:42

Фахівці Уманської ДПІ на постійній основі надають роз’яснення платникам з питань застосування податкового законодавства, отримання адміністративних послуг в Центрі обслуговування платників та використання електронних сервісів ДПС України.

Днями  головний державний інспектор Уманського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок Управління оподаткування фізичних осіб ГУ ДПС у Черкаській області Андрій Віник провів зустріч з платниками стосовно питань сплати податків, зокрема, податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Андрій Дмитрович, звернув увагу, що платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є  власники квартир понад 60 кв. метрів та приватних будинків площею понад 120 кв. метрів. Фізичні особи повинні сплатити податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки протягом 60 днів із дня вручення податкового повідомлення-рішення. 

Звільнені від податку на нерухомість власники житла чи будинків меншої зазначеної площі, а також  ті громадяни, житло яких було зруйноване або виявилося непридатним для проживання внаслідок воєнних дій чи перебуває зараз на території активних воєнних дій чи тимчасово окупованої території.

Податок цього року сплачується за 2023 рік. Сума податку прив'язується до мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня року, за який нараховується податок. Станом на 1 січня 2024 року мінімальна заробітна плата становила 6700 грн. Та максимальна ставка за кожен квадратний метр понад норму не може перевищувати 67 грн 00 копійок. У разі затримки сплати податку на нерухомість до 30 календарних днів штраф становитиме 5 відс. від суми боргу, а понад 30 календарних днів нараховується штраф у розмірі  10 відс. від суми податку.