Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про особливості обліку платників податків та електронні сервіси ДПС – у Звенигородській ДПІ

опубліковано 12 червня 2024 о 09:35

У Звенигородській ДПІ Головного управління ДПС у Черкаській  області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» з актуальних питань щодо обліку платників податків. На запитання відповідала начальник ДПІ Ірина Бистрова. 

 Під час  «гарячої лінії» платників цікавили різні питання, що стосуються обліку. Зокрема, були запитання про взяття на облік суб’єктів господарювання, внесення змін до облікових даних платників податків, порядок зняття з обліку платників. 

Учасники також цікавились як здійснюється взяття на облік ФОП, який протягом року вдруге зареєструвався у державного реєстратора, але у контролюючих органах ще не був знятий з обліку  Відповідаючи на питання, посадовець проінформувала, що  незалежно від того, що процедура зняття з обліку фізичної особи – підприємця в контролюючих органах не завершена, але протягом року такий платник вдруге зареєструвався у державного реєстратора, то взяття його на облік здійснюється контролюючими органами за основним місцем обліку у день отримання відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань щодо фізичної особи – підприємця та здійснюється датою внесення даних до Реєстру самозайнятих осіб за номером, який відповідає порядковому номеру реєстрації повідомлення державного реєстратора. При цьому взяття на облік фізичної особи – підприємця, яка протягом року вдруге зареєструвалася у державного реєстратора, але у контролюючих органах ще не була знята з обліку, не припиняє її зобов’язань по забезпеченню остаточних розрахунків з податків від провадження підприємницької діяльності за її першою реєстрацією. 

Платників також цікавило чи можна подати заяву про застосування спрощеної системи оподаткування через Електронний кабінет. Ірина Бистрова розповіла, що за допомогою меню «Листування з ДПС» приватної частини Електронного кабінету підприємець має можливість направити до ДПС разом із супровідним листом у форматі pdf: заяву про застосування спрощеної системи оподаткування; розрахунок доходу за попередній календарний рік, що передує року переходу на спрощену систему оподаткування. При цьому інформацію щодо отримання та реєстрації заяви в ДПС можна переглянути у вкладці «Вхідні документи» меню «Вхідні/вихідні документи» приватної частини Електронного кабінету, відправлені листи - у вкладці «Відправлені документи».