Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Механізм отримання ліцензії на роздрібну торгівлю алкоголем платнику єдиного податку

опубліковано 04 червня 2024 о 17:03

У Звенигородській ДПІ Головного управління ДПС у Черкаській області старший державний інспектор Ірина Шульга роз’яснила платнику податків інформацію щодо роботи на спрощеній системі оподаткування про те, що з алкогольних напоїв можна торгувати лише пивом і столовим вином. Торгівля іншими видами алкоголю та сигаретами під забороною. 

Щоб продавати пиво, платникам єдиного податку потрібно отримати алкогольну ліцензію. Натомість для роздрібної торгівлі столовим вином така ліцензія не потрібна (абз. 20 ст. 15  ЗУ № 481 лист ДФС № 24600).

Щоб торгувати алкоголем у роздріб, потрібно зареєструвати коди КВЕД:

- 47.11 (роздрібна торгівля в неспеціалізованих магазинах, переважно продуктами харчування, напоями та тютюновими виробами); 

- 47.25 (роздрібна торгівля напоями в спеціалізованих магазинах);  

- 56.10 (діяльність ресторанів, надання послуг мобільного харчування); 

- 56.30 (обслуговування напоями). 

Строк дії алкогольної ліцензії – один рік, після закінчення цього строку потрібно отримувати нову. Останній день торгівлі за ліцензією – день, який передує кінцевій даті, зазначеній у ліцензії. 

Документи на отримання ліцензії на торгівлю пивом слід подавати за місцем, ведення діяльності. Якщо у платника кілька точок в одному місті, де планується торгувати пивом, потрібно отримати ліцензію на кожну з них, платити слід за кожну окремо. 

Перелік документів на отримання ліцензії на торгівлю пивом: заява про отримання ліцензії, платіжне доручення про оплату ¼ вартості ліцензії на рік із відміткою банку про сплату. Ліцензія видається тільки за умови фактичного надходження коштів до бюджету. 

Подати документи на отримання ліцензії можна особисто, надіслати поштою рекомендованим листом або через Листування з ДПС в електронному кабінеті платника. За платника заяву може подати і довірена особа, тоді у неї повинна бути нотаріально засвідчена довіреність на право представляти інтереси суб’єкта господарювання.