Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чигиринських платників інформують щодо застосування та реєстрації РРО та ПРРО

опубліковано 14 лютого 2024 о 15:28

Принципи застосування та реєстрації РРО та ПРРО доводять до відома платників Чигиринської громади. Тема і нині актуальна. Тож, головний державний інспектор Чигиринської ДПІ Віта Федорова проводить роз’яснювальну роботу з цих питань.

Платникам нагадують про обов’язок із 01.01.2022 застосовувати реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій  відповідно до вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та інших законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг» та «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг» – у випадку здійснення розрахункових операцій. Говорять про порядок проведення розрахунків, зокрема ведення обліку товарних запасів за місцем їхньої реалізації, у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг із застосуванням РРО.

Вибір суб’єкта господарювання щодо застосування ним у своїй господарській діяльності безоплатного, комерційного чи власного ПРРО, або РРО, не обмежується.

Процедури реєстрації РРО/ПРРО врегульовані відповідними порядками, затвердженими наказом Міністерства фінансів України від 14.06.2016 № 547 «Про затвердження порядків щодо реєстрації реєстраторів розрахункових операцій та книг обліку розрахункових операцій». 

Подати до контролюючого органу заяву для реєстрації РРО можна в електронній або паперовій формі, для реєстрації ПРРО – виключно в електронній формі. 

Нагадаємо також, у зв’язку із набуттям чинності 01.08.2023 Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану», яким, зокрема, внесені зміни до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», відновлено дію абзацу сьомого статті 5 цього Закону. Відповідно використання ПРРО в режимі офлайн без отриманого в контролюючому органі діапазону фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером контролюючого органу, заборонене.

Платників інформують і про мобільний застосунок «Моя податкова», пояснюють, як звантажити мобільний застосунок  на мобільний телефон.