Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про реєстрацію ПРРО та ведення обліку товарних запасів – телефоном «гарячої лінії»

опубліковано 09 лютого 2024 о 14:02

У Катеринопільській ДПІ телефоном консультують платників щодо реєстрації ПРРО та ведення обліку товарних запасів підприємцями. На запитання платників відповідала начальник ДПІ Вікторія Стоколос.

Посадовець повідомила, що реєстрація ПРРО здійснюється на підставі Заяви про реєстрацію програмного реєстратора розрахункових операцій за формою № 1-ПРРО, що подається у електронній формі за основним місцем обліку суб’єкта господарювання як платника податків через Електронний кабінет  або засобами телекомунікацій.

Податківець наголосила, що суб’єкт господарювання, який має намір зареєструвати ПРРО, повинен перебувати на обліку в контролюючому органі. Також на обліку має перебувати його господарська одиниця, де буде використовуватись ПРРО, про яку суб’єкт господарювання повідомляє контролюючий орган шляхом подання Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, або через які провадиться діяльність за формою № 20-ОПП. Після включення ПРРО до реєстру програмних реєстраторів розрахункових операцій такий ПРРО може використовуватись суб’єктом господарювання.

Учасники прямого спілкування цікавились, як веде облік товарних запасів ФОП – платник єдиного податку, що здійснює діяльність у декількох місцях продажу. Вікторія Стоколос роз’яснила, що підприємець, зокрема платник єдиного податку, який здійснює діяльність у декількох місцях продажу (господарських об’єктах), веде облік товарних запасів також за кожним окремим місцем продажу (господарським об’єктом) на підставі первинних документів, які підтверджують отримання товарів таким ФОП або окремим місцем продажу (господарським об’єктом), та/або первинних документів на внутрішнє переміщення товарів між ФОП та його окремими місцями продажу (господарськими об’єктами). Фахівець також поінформувала платників, як правильно заповнювати форму ведення обліку товарних запасів ФОП у разі внутрішнього переміщення товару.