Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Городищенській ДПІ платників консультують щодо мінімального податкового зобов’язання

опубліковано 22 листопада 2023 о 14:15

Протягом попереднього тижня працівники Городищенської ДПІ провели зустрічі з платниками податків щодо питань, які виникають під час обчислення податкових платежів та інші питання, пов’язані з наданням адміністративних послуг громадянам.

Найбільше питань виникає при обчисленні мінімального податкового зобов’язання за умови передачі земельної ділянки в оренду.

Законом України від 30 листопада 2021 року № 1914 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» для платників податків – фізичних осіб, у яких у власності та/або користуванні (оренді, суборенді, емфітевзисі, постійному користуванні) є земельні ділянки, що належать до сільськогосподарських угідь, введено поняття мінімального податкового зобов’язання (МПЗ).

Слід зазначити, що в разі передачі земельної ділянки в оренду (суборенду), емфітевзис або інше користування (при оформленні таких взаємовідносин відповідно до чинного законодавства)  МПЗ визначається для орендарів, користувачів на інших умовах таких земельних ділянок у порядку, визначеному ПКУ.

Тобто фізична особа, яка оформили взаємовідносини щодо передачі сільськогосподарських угідь в оренду (суборенду), емфітевзис або інше користування, МПЗ контролюючим органом не визначається, а сплачується МПЗ за такі землі орендарем.

         Для проведення перерахунку громадянин звертається до податкової інспекції за місцем проживання з вимогою провести перерахунок по  нарахованому МПЗ із додаванням договору  оренди  із орендарем.