Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Маньківська ДПІ: відповідальність за порушення норм Закону України № 265 – штрафні санкції

опубліковано 21 листопада 2023 о 16:41

Вчергове платники податків користуються можливістю в телефонному режимі отримати відповідь на свої запитання. Так, звернувшись до фахівця Маньківської ДПІ Головного управління ДПС у Черкаській області щодо порядку та терміну реєстрації ПРРО, запитувач отримав кваліфіковану відповідь.

Працівник інспекції надав роз’яснення, що застосування штрафних (фінансових) санкцій за порушення вимог Закону № 265 з 01.08.2023 відновлено стосовно суб’єктів господарювання, що здійснюють свою діяльність у сферах купівлі/продажу іноземної валюти, організації та проведення азартних ігор за порушення, вчинені до та під час воєнного стану.

Із 01.10.2023 застосування штрафних (фінансових) санкцій відновлено стосовно всіх суб’єктів господарювання, що здійснюють  діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, з повним скасуванням відповідальності за порушення, вчинені з 01.01.2022 по 30.09.2023 включно.

До фізичних осіб – підприємців, які є платниками єдиного податку та не зареєстровані платниками податку на додану вартість, застосовується фінансова відповідальність. Зокрема за проведення розрахункових операцій з використанням реєстраторів розрахункових операцій (РРО), програмних РРО (ПРРО) або розрахункових книжок на неповну суму вартості проданих товарів (наданих послуг), не проведення розрахункових операцій через РРО та/або ПРРО з фіскальним режимом роботи, невидачу (у паперовій та/або електронній формі) відповідного розрахункового документа, що підтверджує виконання розрахункової операції, або проведення її без використання розрахункової книжки на окремому господарському об’єкті такого суб’єкта господарювання. Обсяги штрафів такі:

- 25 відс. вартості проданих з порушенням, встановленим п. 15 розд. ІІ «Прикінцеві положення» Закону, товарів (робіт, послуг) – за порушення, вчинене вперше;

- 50 відс. вартості проданих з порушенням, встановленим п. 15 розд. ІІ «Прикінцеві положення» Закону, товарів (робіт, послуг) – за кожне наступне вчинене порушення.