Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про мінімальне податкове зобов’язання – у Монастирищенській ДПІ

опубліковано 20 листопада 2023 о 16:26

Начальник Монастирищенської державної податкової інспекції Головного управління ДПС у Черкаській області Сергій Головченко в ЦОП Монастирищенської ДПІ  провів зустріч із платниками податків-користувачами земельних часток (паїв) Монастирищенської ТГ, під час якої особливу увагу приділив питанню визначення мінімального податкового зобов’язання на землю для фізичних осіб.

У ході зустрічі він повідомив, що у зв’язку зі внесеними змінами до Податкового кодексу України для багатьох власників або користувачів земельних ділянок постає питання сплати у 2023 році мінімального податкового забов’язання на землю.

Мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ) – це мінімальна величина податкового зобов’язання із сплати податків, зборів, платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, пов’язаних з виробництвом та реалізацією власної сільськогосподарської продукції та/або з власністю та/або користуванням (орендою, суборендою, емфітевзисом, постійним користуванням) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь, розрахована відповідно до Податкового кодексу України.

Платником МПЗ є резидент, який володіє та/або користується (орендує/ суборендує, на умовах емфітевзису, постійно користується) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь (пп. 162.1.1 прим. 1 п. 162.1 ст. 162 ПКУ).

МПЗ поширюватиметься на власників та користувачів земельних ділянок сільгосппризначення, які розташовані за межами населених пунктів, а також у їхніх межах, якщо розмір ділянки становитиме 0,5 га та більше.

Тобто обов’язок сплати МПЗ покладається на власника земельної ділянки або у випадку передачі останньої в оренду (суборенду), емфітевзис або інше користування – на орендарів або користувачів такої земельної ділянки.

Порядок розрахунку МПЗ визначено ст. 38-1 ПКУ та обчислюється за відповідними формулами для земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь:

нормативна грошова оцінка яких проведена;
та нормативна грошова оцінка яких не проведена.
Особливості розрахунку МПЗ за 2022 та 2023 звітні роки визначені п. 67 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ.

Так, для розрахунку МПЗ за 2022 та 2023 податкові (звітні) роки коефіцієнт «К», застосовується із значенням 0,04, або 4% нормативно грошової оцінки.

Платникам – фізичним особам не потрібно самостійно звітувати за МПЗ. Якщо земельна ділянка знаходиться в офіційній оренді, то обов’язок зі звітування та сплати переходить до орендаря такої ділянки.