Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Роз’яснення законодавства щодо застосування РРО/ПРРО представникам бізнесу Золотоніської ТГ

опубліковано 16 листопада 2023 о 17:22

Начальник Золотоніської ДПІ Головного управління ДПС в Черкаській області Юрій Байбуз у межах проведення інформаційно-роз’яснювальної кампанії щодо новацій податкового законодавства, передбачених Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» проведена робоча зустріч з представниками бізнесу Золотоніської територіальної громади. 

Під час зустрічі розглянули питання застосування РРО та платіжних терміналів при здійснені готівкових розрахунків, переваги використання та порядок реєстрації ПРРО, відновлення відповідальності за порушення вимог Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

Також обговорили новації, передбачені Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану». Зокрема, з 1 жовтня 2023 року у разі встановлення контролюючими органами факту не проведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО з фіскальним режимом роботи, будуть застосовуватись фінансові санкції. 

Юрій Байбуз повідомив, що умовою дотримання законодавства у сфері застосування РРО/ПРРО є реєстрація РРО/ПРРО в контролюючому органі. Для цього необхідно подати до контролюючого органу заяву для реєстрації РРО в електронній або паперовій формі, для реєстрації ПРРО – виключно в електронній формі. Обробка поданих заяв здійснюється автоматично засобами інформаційно-комунікаційної системи ДПС. Про результат обробки заяви, реєстрацію РРО/ПРРО суб’єкту господарювання повідомляється у Електронному кабінеті.

Особливу увагу під час зустрічі приділили перевагам програмного РРО, розробленого ДПС України. ПРРО має безліч переваг перед класичними, а саме: вільний вибір для суб’єкта господарювання; пристосованість для будь-якого пристрою, що підтримує операційну систему Windows, Android; іOS; WEB-ВЕРСІЯ; реєстрація в режимі онлайн в контролюючому органі; виключно електронний документообіг; безкоштовність програмного забезпечення (програмне рішення ДПС).