Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо порядку застосування норм податкового законодавства

опубліковано 16 листопада 2023 о 08:42

Працівники Корсунь-Шевченківської ДПІ Головного управління ДПС у Черкаській області надають роз’яснення, зокрема й під час виїзних заходів, щодо порядку застосування норм податкового законодавства. Зокрема, чи може платник єдиного податку 2 групи перейти на 1 групу єдиного податку?

Фізична особа – підприємець що здійснює діяльність на спрощеній системі оподаткування може змінити групу платника єдиного податку з наступного кварталу тільки в разі, якщо він виконував всі умови, встановлені для обраної ним групи. 

Перша група - фізичні особи - підприємці, які не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню і обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 167 розмірів мінімальних заробітних плат.

Щоб перейти з 2 на 1 групу платника єдиного податку підприємцю слід подати до податкової інспекції заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування з відміткою про зміну групи та відповідно ставки податку. Цю заяву необхідно подати не пізніше, ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу.

Так, для переходу на єдиний податок або зміну групи єдиного податку з 1 січня 2024 року заяву потрібно подати до 16 грудня поточного року.

Заяву можна подати в електронному вигляді або роздрукувати та подати до податкового органу у паперовому вигляді.