Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Декларування громадянами доходів - завжди на часі

, опубліковано 25 травня 2023 о 16:33

Фахівці Кам’янської ДПІ Головного управління ДПС у Черкаській області активно проводять масово-роз’яснювальну роботу з питань декларування громадянами доходів, отриманих у 2022 році. 

Зокрема, працівниками ДПІ 23 травня проведено чергову зустріч з платниками, під час якої акцентовано увагу на випадках, коли громадяни зобов’язані задекларувати отримані протягом минулого року доходи, що не оподатковувалися при виплаті. Зокрема: отримання спадщини або подарунків від осіб не першого та не другого ступеня споріднення, доходів від оренди майна іншій фізичній особі, доходів від операцій з продажу (обміну) рухомого та нерухомого майна, прощеного боргу, суми заборгованості, за якими минув строк позивної давності, нецільової благодійної допомоги понад установлену норму, додаткового блага, іноземних доходів та отримання доходів від інших фізичних осіб (резидентів або нерезидентів), які не є податковими агентами, тощо.

У зв’язку з внесенням змін до податкового законодавства та впровадженням нової форми декларації про майновий стан і доходи, посадовці приділили особливу увагу заповненню додатків по ЄСВ, щодо доходів від продажу протягом звітного року об’єктів нерухомого та/або рухомого майна та додатку МПЗ щодо розрахунку мінімального податкового зобов’язання, що розраховується фізичним особами – підприємцями (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) – власниками, орендарями, користувачами, на інших умовах земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь.

Під час спілкування наголошено громадянам, що для зручності платників та спрощення процедури декларування доходів, на вебпорталі ДПС в «Електронному кабінеті платника» функціонує розділ «Декларація про майновий стан і доходи». За допомогою цього сервісу можна заповнити декларацію та надіслати її до контролюючого органу в електронному вигляді, а для декларантів, які використовують право на податкову знижку є можливість додавання копій первинних документів..

За матеріалами Кам’янської ДПІ