Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Звенигородській ДПІ роз’яснили порядок нарахування мінімального податкового зобов’язання 

, опубліковано 19 травня 2023 о 14:24

Днями, у Звенигородській ДПІ Головного управління ДПС у Черкаській області відбулася зустріч у форматі «круглого столу» з платниками податків стосовного актуальних питань податкового законодавства. 

Начальник Звенигородської ДПІ Ірина Бистрова роз'яснила порядок нарахування мінімального податкового зобов'язання (далі – МПЗ) у 2023 році. Водночас відмітила, що метою запровадження МПЗ є подолання тіньового ринку оренди сільськогосподарських земель та боротьба із тіньовими фермерами. 

Зокрема, було зазначено, що платником у частині МПЗ є резидент, який володіє та/або користується (орендує (суборендує), на умовах емфітевзису, постійно користується) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь (п.п. 162.1.11 п. 162.1 ст. 162 Кодексу).

Визначення загального МПЗ фізичним особам, які не зареєстровані як фізичні особи – підприємці, здійснюється контролюючими органами за податковою адресою таких осіб до 1 липня року, наступного за звітним.

Отже, вперше фізичні особи, які не зареєстровані як фізичні особи – підприємці, отримають податкове повідомлення-рішення з детальним розрахунком суми річного податкового зобов’язання з податку за земельні ділянки, віднесені до сільськогосподарських угідь, до 01.07.2023.

Розрахункова сума МПЗ визначається за формулами, встановленими ст. 381 Кодексу, в залежності від наявної нормативно грошової оцінки відповідної земельної ділянки або нормативно грошової оцінки 1 гектара ріллі по Автономній Республіці Крим або по області з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного відповідно до порядку, встановленого Кодексом для справляння плати за землю; коефіцієнту та кількості календарних місяців, протягом яких земельна ділянка перебуває у власності, оренді, користуванні на інших умовах (в тому числі на умовах емфітевзису) платника податків.

Податківець звернула увагу, що відповідно до п. 67 розділу ХХ «Перехідні положення» Кодексу тимчасово, для розрахунку МПЗ за 2022 та 2023 податкові (звітні) роки коефіцієнт застосовується із значенням 0,04.

Платникам надали вичерпні відповіді на всі поставлені запитання та порекомендували їм користуватися електронними сервісами від ДПС. 

 

За матеріалами Звенигородської ДПІ