Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Обговорення нагальних питань податкової та органів місцевого самоврядування

, опубліковано 05 травня 2023 о 15:42

Сьогодні, відбулася робоча зустріч начальника Христинівської ДПІ ГУ ДПС у Черкаській області Вусатої Людмили Олексіївни  із Христинівським міським головою Наконечним Миколою Миколайовичем.
Метою зустрічі було налагодження конструктивної співпраці щодо забезпечення надходжень до бюджету громади. 

Під час заходу обговорювалися шляхи вирішення проблемних  питань щодо  скорочення податкового боргу та недопущення утворення заборгованості по сплаті податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, земельного податку та орендної плати.     

Метою зустрічі також було забезпечення належного обслуговування платників податків Христинівської територіальної громади. У зв»язку із обмеженим фінансуванням видатків на утримання власного приміщення Христинівської ДПІ Головного управління ДПС у Черкаській області, начальник Христинівської ДПІ та Христинівський міський голова обговорили шляхи вирішення  питання оптимізації використання майна з метою економії бюджетних коштів на його утримання.

Начальник Христинівської ДПІ розповіла про проведення податкових перевірок під час воєнного стану. Людмила Олексіївна довела до відому, що Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо особливостей оподаткування та подання звітності в період дії воєнного стану» від 3 березня 2022 року № 2118-IX  вніс зміни до Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI, за якими додано статтю 69 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ. Відповідно до норми цієї статті, будь-які податкові перевірки не розпочинаються, а розпочаті перевірки зупиняються.

Також начальник ДПІ звернула увагу, що  відповідно до пункту 69.27 статті 69 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану в Україні, податкові органи здійснюють державний контроль (нагляд) та спостереження у сфері ціноутворення відповідно до Закону України «Про ціни і ціноутворення» з урахуванням особливостей, встановлених пунктом 69.27 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ.

Тобто, розширено підстави проведення визначених ПКУ фактичних податкових перевірок.

Також Людмила Вусата звернула увагу керівника територіальної громади на те, що на території нашої області активізували свою діяльність невстановлені особи, які здійснюють шахрайські дії по відношенню до суб’єктів господарської діяльності та прагнуть збагатитись за рахунок інших у незаконний спосіб. Злочинці здійснюють психологічний тиск на підприємців з метою незаконного заволодіння грошовими коштами під будь-яким приводом (надання грошової допомоги, погрози застосування штрафних санкцій, уникнення проведення перевірок тощо). 

Податківець відмітила, що такі дії кваліфікуються як шахрайство та умисна дискредитація податкових органів і що Головне управління ДПС у Черкаській області наголошує, що посадові особи органів ДПС діють виключно в межах повноважень та не можуть звертатися до платників з подібними проханнями.

 

За матеріалами Христинівської ДПІ