Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Звенигородській ДПІ проведено роз’яснювальну роботу з платниками щодо новацій податкового законодавства у 2023 році

, опубліковано 18 січня 2023 о 10:38

Вчора, заступник начальника Звенигородської державної податкової інспекції Людмила Марченко у Центрі обслуговування платників провела з платниками податків  інформаційно-роз’яснювальну роботу щодо новацій та змін у податковому законодавстві, які почали діяти у 2023 році.

Платників було проінформовано про зміну з 01.01.2023  суми єдиного податку для підприємців, які перебувають на спрощеній системі оподаткування 1 і 2 групи, та про збільшення допустимого річного доходу для «єдинників» на 2023 рік. Такі зміни, наголосила посадовець, пов’язані із збільшенням розміру мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму.

Також було надано роз’яснення про форми та строки подання звітності. Для платників єдиного податку – фізичних осіб – підприємців передбачено форми податкових декларацій, затверджені наказом Міністерства фінансів України від 19.06.2015 № 578 (в редакції наказу Міністерства фінансів України від 09.12.2020 № 752), а саме:
* для першої – третьої груп – форму податкової декларації платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця;
* для четвертої групи – форму податкової декларації платника єдиного податку четвертої групи.

Податкова декларація подається за звітний період в установлені ПКУ строки контролюючому органу, в якому перебуває на обліку платник податків (п. 49.1 ст. 49 ПКУ).

Згідно з п. 294.1 ст. 294 ПКУ податковим (звітним) періодом для платників єдиного податку першої, другої та четвертої груп є календарний рік.

Податковим (звітним) періодом для платників єдиного податку третьої групи є календарний квартал (крім податкового періоду для податкової звітності з податку на додану вартість, визначеного п. 202.1 ст. 202 ПКУ).

Платники єдиного податку четвертої групи, зокрема, самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 01 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають відповідному контролюючому органу за місцезнаходженням платника податку та місцем розташування земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за формою, встановленою у порядку, передбаченому ст. 46 ПКУ (п.п. 295.9.1 п. 295.9 ст. 295 ПКУ).

Також Людмила Марченко наголосила  про можливості та переваги використання он-лайн послуг ДПС.  Зокрема, про подання та перегляд електронної звітності за допомогою Електронного кабінету. Вхід до електронного кабінету здійснюється за адресою http://cabinet.tax.gov.ua, робота у приватній частині вказаного сервісу здійснюється з використанням електронного цифрового підпису, отриманого у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг.

 

За матеріалами Звенигородської ДПІ