Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

«Гаряча лінія»

, опубліковано 30 червня 2022 о 13:45

«Гаряча лінія» щодо одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів» в Уманській ДПІ

З метою надання роз`яснень щодо законодавчо встановлених норм щодо застосування одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів, в Уманською ДПІ постійно проводяться заходи у вигляді сеансів телефонного зв`язку «гаряча лінія», семінарів, зустрічей.

Так, під час чергового сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Одноразове (спеціальне) добровільне декларування фізичними особами належних їм активів», на запитання платників податків відповідала Наталія Ожогіна – заступник начальника Уманської ДПІ.

Пропонуємо добірку чергових запитань-відповідей згаданої тематики.

Що таке одноразове (спеціальне) добровільне декларування та в чому його мета?

Одноразове (спеціальне) добровільне декларування є особливим порядком декларування активів, розміщених як в Україні так і за її межами, якщо ці активи було отримано за рахунок доходів, з яких не сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори протягом будь-якого з податкових періодів до 01 січня 2021 року.

Також, одноразове (спеціальне) добровільне декларування ще називають податковою амністією, адже це унікальна можливість добровільно легалізувати свої статки, сплативши збір з одноразового (спеціального) добровільного декларування з вартості належних фізичній особі активів. Одноразове добровільне декларування – абсолютно добровільне, і є способом цивілізованої легалізації активів, які були приховані від оподаткування. У такий спосіб держава надає можливість повернути гроші й інші активи у прозорий та легальний обіг.

За якими ставками відбувається сплата податку при застосуванні одноразове (спеціальне) добровільне декларування?

Одноразове (спеціальне) добровільне декларування передбачає сплату збору за такими ставками:
– 5% для активів, розміщених в Україні (6% альтернативна)
– 9% для закордонних активів (11,5% альтернативна)
– 2,5% для декларування активів у вигляді ОВДП (3% альтернативна).

Яким чином необхідно сплачувати сам податок, якщо одразу відсутня вся сума?

Альтернативна ставка застосовується у разі обрання платником можливості сплатити податкове зобов’язання трьома рівними частинами щорічно:
– першу частину – протягом 30 календарних днів з дати подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації,
– другу частину – до 01 листопада 2023 року,
– третю частину – до 01 листопада 2024 року.

Чи має право декларант, який виявив бажання скористатися правом на подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації, уповноважити іншу особу на підставі укладеного договору доручення подати таку декларацію?

Одноразову (спеціальну) добровільну декларацію декларант має подати особисто в електронній формі.

 

За матеріалами Уманської ДПІ