Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Підвищення рівня заробітної плати на часі

, опубліковано 21 червня 2022 о 15:41

Одним із важливих напрямків роботи органів податкової служби є детінізація доходів населення, контролю за підвищенням рівня заробітної плати та в результаті цього збільшення надходжень податку на доходи фізичних осіб та єдиного внеску. Актуальним на сьогоднішній день залишається питання «тіньової» заробітної плати, використання найманої праці без оформлення трудових відносин. Це питання  містить у собі багато негативних моментів. Від несплати податків, внесків з тіньових доходів громади втрачають тисячі, мільйони гривень доходів до бюджету, Пенсійного та інших страхових фондів, а працівники  залишаються без відповідного соціального захисту та пенсійного забезпечення. Наразі прийнято ряд законів, які мають на меті спростити ведення бізнесу, сприяти системній сплаті податків, зменшити податкове навантаження та покликані стимулювати ефективну роботу економіки у воєнний час. Всі розуміють, що економічний фронт виконує одну з основних функцій безпеки нашої держави. Якщо в умовах війни функціонує бізнес, своєчасно сплачуються податки до бюджету – це підтримує нашу країну в такий важкий час та приближає нас до перемоги.

Актуальною є тема легалізації заробітної плати та  зайнятості населення і у Ватутінській громаді.

З метою становлення та розвитку цивілізованого ринку праці в громаді, 21 червня робочою групою було проведено  рейди-обстеження суб’єктів господарювання щодо порядку використання найманої праці відповідно до вимог чинного трудового законодавства та проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи щодо соціальних ризиків для громадян. У складі робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення,  у рейді – обстеженні суб’єктів господарювання, які здійснюють свою діяльність у сфері торгівлі  та надання послуг, взяли участь начальник Ватутінської державної податкової інспекції Ірина Мошенець, начальник  фінансового управління Ватутінської міської ради Валерій Пінькас, головний спеціаліст  відділу планування та аналізу бюджету за доходами  Валентина Рафікова, завідувач сектору економічного розвитку та інвестицій виконавчого комітету Ватутінської міської ради Марина Тарарук, заступник начальника відділу надання соціальних послуг Ватутінської міської філії Черкаського обласного центру зайнятості Ніна Крикун.

В ході рейду проведена роз'яснювальна робота з питань застосування трудового законодавства та запропоновано належним чином дотримуватися чинного законодавства. Роботодавцям, у яких виявлено порушення законодавства про працю в частині оформлення трудових відносин із найманими працівниками, рекомендовано усунути порушення.

 

За матеріалами Ватуінської ДПІ