Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про кампанію декларування та податкову амністію інформують податківці Уманщини

опубліковано 12 травня 2022 о 11:19

Під час проведення «гарячої лінії» з платниками податків заступник начальника Уманської ДПІ Наталія Ожогіна надала відповіді на питання щодо кампанії декларування громадянами доходів, отриманих протягом 2021 року та одноразового (спеціального) добровільного декларування.

Під час спілкування фахівець звертала увагу, які категорії громадян обов’язково повинні подавати декларацію про майновий стан і доходи, які доходи підлягають декларуванню та при цьому наголосила на можливості громадян подати декларацію в електронному вигляді.

Крім цього, нагадала, що громадяни можуть скористатися правом на податкову знижку, зазначивши, які витрати передбачають таке право.

Фахівець, також зазначила, що з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року, згідно Закону України від 15.06.2021 №1539-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету» в Україні  запроваджено одноразове (спеціальне) добровільне декларування.

В цей період, фізичні особи мають право задекларувати активи, з яких раніше не були сплачені податки, та почати свою податкову історію з «чистого аркуша». Податкова амністія розповсюджується, зокрема, на активи у вигляді грошових коштів, валютних цінностей, цінних паперів, рухомого та нерухомого майна в Україні та за кордоном.

Окремими важливими особливостями добровільного декларування активів є те, що подача одноразової декларації проводиться виключно в електронному вигляді та являється правом, а не обов’язком фізичної особи. При цьому, у такій декларації не потрібно вказувати інформацію про джерела походження задекларованих активів.

Декларування реального майнового стану надасть змогу безперешкодно витрачати кошти в майбутньому.

За матеріалами Уманської ДПІ