Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Телефонна «гаряча» лінія на тему «Застосування РРО»

, опубліковано 25 січня 2022 о 15:49

Днями в Уманській ДПІ Головного управління ДПС у Черкаській області відбувся сеанс гарячої лінії щодо застосування РРО/ПРРО.

Відповіді на запитання в режимі телефонної «гарячої» лінії на тему «Застосування РРО» надала начальник Уманської ДПІ Катерина Мовчан.

Питання: Якими нормативно-правовими документами слід користуватися при застосуванні реєстраторів розрахункових операцій?
Відповідь:
1. ЗУ «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 №265/95-ВР (Закон «про РРО»).
2. Постанова КМУ «Про забезпечення реалізації статті 10 Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг"» від 23 серпня 2000 №1336.
3. Лист ДПА України від 24.12.2009, № 13432/6/23-7015/1445
Наказ ДПА України від 01.12.2000р. № 614, яким затверджено:
“Порядок подання звітності, пов’язаної із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій або використанням книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок).” (Порядок подання звітності РРО).
“Порядок реєстрації, опломбування та застосування реєстраторів розрахункових операцій за товари (послуги)” (Порядок реєстрації, опломбування та застосування РРО)
«Положення про форму та зміст розрахункових документів»
«ПОРЯДОК реєстрації та ведення книг обліку розрахункових операцій і розрахункових книжок»
Питання: Що таке РРО?
Відповідь:
Визначення цього терміну міститься у Законі «про РРО»: реєстратор розрахункових операцій - пристрій або програмно-технічний комплекс, в якому реалізовані фіскальні функції і який призначений для реєстрації розрахункових операцій при продажу товарів (наданні послуг), операцій з купівлі-продажу іноземної валюти та/або реєстрації кількості проданих товарів (наданих послуг). До реєстраторів розрахункових операцій відносяться: електронний контрольно-касовий апарат, електронний контрольно-касовий реєстратор, комп'ютерно-касова система, електронний таксометр, автомат з продажу товарів (послуг) тощо.

Питання: Що таке касовий апарат?
Відповідь:
У Законі «про РРО» також наведено визначення цього терміну: електронний контрольно-касовий апарат - реєстратор розрахункових операцій, який додатково забезпечує попереднє програмування найменування і ціни товарів (послуг) та облік їх кількості, друкування розрахункових та інших звітних документів.
Таким чином, реєстратор розрахункових операцій – це більш широке поняття, а термін «касовий апарат» є його складовою.

Питання: Які основні документи використовуються при застосуванні РРО?
Відповідь:
Розрахункова книжка (РК) – книжка, зареєстрована у ДПС, яка містить номерні квитанції, які видаються покупцям у визначених Законом «про РРО» випадках, коли не застосовуються РРО (наприклад, коли РРО зламався чи відключили електроенергію).
Книга обліку розрахункових операцій (КОРО) – зареєстрована у ДПС книга, яка містить щоденні звіти РРО.
Фіскальний звітний чек (Z-звіт) – щоденно друкується на РРО та зберігається у КОРО. Під час друкування фіскального звітного чека інформація про обсяг операцій заноситься до фіскальної пам'яті.
Фіскальний звіт - документ, надрукований реєстратором розрахункових операцій, що застосовується для реєстрації операцій з купівлі-продажу іноземної валюти, який містить дані про виконані операції з початку робочої зміни кассира.
Денний звіт - документ, надрукований реєстратором розрахункових операцій, що містить інформацію про денні підсумки розрахункових операцій, проведених з його застосуванням.
Контрольна стрічка – стрічка, в якій містяться копії всіх розрахункових документів.
Розрахунковий документ - документ встановленої форми та змісту (касовий чек, товарний чек, розрахункова квитанція, проїзний документ тощо), що підтверджує факт продажу (повернення) товарів надрукований реєстратором розрахункових операцій або заповнений вручну.
X-звіт - денний звіт без обнулення інформації в оперативній пам'яті.
Періодичний звіт - звіт фіскальної пам'яті за будь-який період часу з початку експлуатації РРО.

Питання: Чи обов’язково видавати покупцю чек на товар?
Відповідь:
Згідно пункту 15 статті 3 Закону «про РРО» особа, яка здійснює розрахунки у готівковій формі зобов’язана надавати покупцю чек, накладну або інший документ, що підтверджує перехід права власності на товар, тільки на вимогу такого покупця.
Звісно, це не звільняє продавця від проведення операції через РРО та роздруківки відповідних розрахункових документів відповідно до пункту 1 статті.

За матеріалами Уманської ДПІ