Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

«Круглий стіл» на тему застосування програмних РРО/ПРРО

, опубліковано 20 січня 2022 о 15:57

В приміщенні Ватутінської державної податкової інспекції ГУ ДПС у Черкаській області 20.01.2022 року  відбулося засідання «круглого столу» під час якого суб’єктам господарювання розповіли про особливості застосування РРО/ПРРО у 2022 році та нагадали, що з 01 січня 2022 року для платників єдиного податку ІІ – ІV груп  використання РРО стало обов’язковим.

Начальник Ватутінської ДПІ Головного управління  ДПС у Черкаській області Ірина Мошенець повідомила, що застосування РРО та/або ПРРО є обов’язковим для тих суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операцій з приймання готівки для подальшого її переказу.

Старший державний інспектор Ватутінської ДПІ Марина Скибенко звернула увагу присутніх, що обов’язок ведення обліку товарних запасів поширюється лише на платників, які зареєстровані платниками ПДВ або здійснюють реалізацію: технічно-складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту; лікарських засобів, виробів медичного призначення; ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Фахівці ДПІ нагадали присутнім, що підприємець сам вирішує, який вид реєстратора використовувати – купувати апаратний РРО чи користуватись ПРРО, встановлюючи безкоштовне програмне рішення ДПС. Більше того, можна користуватися відповідним API, розміщеним на вебпорталі ДПС, і модифікувати ПРРО під потреби свого бізнесу. Так само підприємець може паралельно використовувати на різних господарських об’єктах РРО та ПРРО. ПРРО значно спрощує ведення бізнесу, адже вся звітність відправляється до ДПС автоматично. Тобто за допомогою смартфону зі встановленою спеціальною програмою можна, наприклад, відкрити зміну, внести розмінну монету, формувати чеки та підсумкові звіти (X- та Z-звіти). При цьому кожен створений чек буде реєструватися фіскальним сервером ДПС.

Державна податкова служба України створила та запустила спеціальне безкоштовне програмне забезпечення, яке перетворює будь-який гаджет з Windows або Android на касовий апарат, програмний РРО.

За матеріалами Ватутінської ДПІ