Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Програмний РРО. Його переваги над класичним

опубліковано 06 березня 2024 о 14:25

Працівники Драбівської державної податкової інспекції Головного управління ДПС у Черкаській області систематично проводять консультації платників податків щодо реєстраторів розрахункових операцій. Зокрема – про переваги в застосуванні програмних реєстраторів в порівнянні з класичними. Податківці надають і практичну допомогу в реєстрації ПРРО. 

Нещодавно головний державний інспектор Олег Курган роз’яснював присутнім, що для застосування у своїй діяльності реєстраторів розрахункових операцій вони самостійно та за власним бажанням можуть обрати класичний або програмний РРО – залежно від потреб.

Податківець повідомляв, що суб'єкти господарювання можуть використовувати будь-який представлений на ринку програмний РРО.

Інспектор довів до відома присутніх, що програмний РРО має беззаперечні переваги перед класичним, оскільки дозволяє використовувати безкоштовне програмне рішення від ДПС (ПРРО), яке забезпечує функціональні можливості, що відповідають вимогам Закону України №265.

Програмний РРО можна встановити на будь-який гаджет, який підтримує операційну систему Windows чи Android і має підключення до мережі Internet та зекономити на придбанні традиційних касових апаратів та їх обслуговуванні.

Для програмних РРО передбачено виключно онлайн реєстрацію ПРРО в контролюючому органі.

У процесі використання ПРРО передбачає онлайн передачу (отримання) даних до/від фіскального серверу контролюючого органу. За запитом користувача в ПРРО передбачено автоматичне створення Z-звіту (періодичного звіту) засобами фіскального серверу, а передача даних до ДПС забезпечується без залучення інформаційних еквайєрів.

ПРРО дозволяє працювати в режимі offline (до 36 годин поспіль та не більше 168 годин протягом календарного місяця), та надіслати до ДПС дані про здійснені розрахункові операції після завершення режиму offline. ПРРО працює в режимі офлайн лише в період, протягом якого відсутній зв’язок між ПРРО та фіскальним сервером ДПС.

Однак Олег Васильович звертав увагу присутніх суб’єктів господарювання на те, що в зв’язку із чинністю 01.08.2023 Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану», яким, зокрема, внесено зміни до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», відновлено дію абзацу сьомого статті 5 цього Закону, у зв’язку з чим використання ПРРО в режимі офлайн без отриманого в контролюючому органі діапазону фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером контролюючого органу, заборонено. Тобто з 01.08.2023 забороняється робота ПРРО в режимі офлайн, якщо таким ПРРО не отримано діапазон фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером ДПС, які присвоюються розрахунковим документам ПРРО, що працює в режимі офлайн.