Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Декларування грошової допомоги, виплаченої сім’ям загиблих у період воєнного стану

, опубліковано 14 серпня 2023 о 08:50

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2022 року № 168 «Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім’ям під час дії воєнного стану» сім’ям загиблих або померлих внаслідок поранення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу, поліцейських під час дії воєнного стану надається одноразова грошова допомога в розмірі 15 млн грн. Вона розподіляється рівними частками на всіх отримувачів.

Така допомога виплачується, як правило, поетапно (щомісяця) частинами і є доходом, який підлягає відображенню в декларації. Ці відомості слід відобразити в розділі 11 «Доходи, у тому числі подарунки» декларації, а в полі «Вид доходу» потрібно обрати позначку «Інше» і зазначити «Одноразова грошова допомога сім’ям загиблих (померлих) військовослужбовців».

У декларації за звітний період необхідно вказувати ту частину грошової допомоги, яка була отримана декларантом та/або членами його сім’ї у відповідному звітному періоді. 

Відомості про інші частини грошової допомоги, виплачені в наступних звітних періодах, декларуються за наступні звітні періоди.

Зазначимо, що якщо розмір частини грошової допомоги, отриманої службовою особою, яка посідає відповідальне та особливо відповідальне становище, або яка обіймає посаду, пов’язану з високим рівнем корупційних ризиків, перевищує 50 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року, то про такі суттєві зміни в майновому стані також слід повідомити

Національне агентство з питань запобігання корупції. 

У 2022 році розмір 50 прожиткових мінімумів становили 124 050 грн, у 2023 році – 134 200 грн.

Відповіді на інші питання про декларування можна знайти в Базі знань Національне агентство з питань запобігання корупції на їхньому офіційному сайті.

Нагадаємо, що через воєнний стан подання декларацій за 2021 та 2022 роки поки що добровільне. Але відновлення обов’язкового електронного декларування та повноважень Національного агентства з питань запобігання корупції з перевірки декларацій є однією з умов МВФ щодо надання фінансування Україні.

Важливо! У разі ухвалення законопроекту № 9534 про відновлення декларування, Національне агентство з питань запобігання корупції припиняє надання роз’яснень щодо правил декларування. 

Додатково зазначаємо, що відділ з питань запобігання та виявлення корупції ГУ ДПС, за наявності у вас можливості та усієї необхідної інформації, враховуючи останні події щодо ухвалення у першому читанні законопроекту № 9534, рекомендує не зволікати та подати щорічну декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування за відповідні звітні періоди, якщо ви цього ще не зробили.