Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Відділ з питань запобігання та виявлення корупції ГУ ДПС – про конфлікт інтересів

, опубліковано 11 серпня 2023 о 08:36

Відділ з питань запобігання та виявлення корупції Головного управління ДПС у Черкаській області продовжує надавати роз’яснення положень чинного антикорупційного законодавства. Наразі йтиметься про поняття конфлікту інтересів та дотримання вимог законодавства щодо його врегулювання. 

У осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, не зважаючи на роз’яснення Національного агентства з питань запобігання корупції та працівників уповноважених підрозділів чи уповноважених осіб, часто бувають сумніви з приводу наявності чи відсутності у їхній діяльності конфлікту інтересів. На жаль, саме наявність конфлікту інтересів у державних службовців є однією з основних причин вчинення ним корупційних злочинів та більшості корупційних правопорушень, як умисних так і неумисних. 

Якщо державний службовець чітко усвідомлює можливість наявності  конфлікту інтересів у сфері своїх повноважень або дізнався про нього від Національного агентства з питань запобігання корупції чи від антикорупційного уповноваженого, то він не завжди знає, як діяти далі та як правильно врегулювати конфлікт інтересів. 

Зі свого боку керівники відповідної установи, підприємства чи організації, остаточно переконавшись у наявності конфлікту інтересів у своїх підлеглих, часто звертаються до уповноважених підрозділів чи Національного агентства з питань запобігання корупції для роз’яснення подальших коректних дій.

Варто зазначити, що це непросте завдання, адже кожен зі способів врегулювання конфлікту інтересів має свою специфіку та обирається залежно від певних умов.

Метою роботи Національного агентства з питань запобігання корупції та відділу з питань запобігання та виявлення корупції Головного управління ДПС у Черкаській області є зменшення кількості та запобігання корупційним правопорушенням. Тому, передусім, ми прагнемо підвищити рівень обізнаності посадових осіб та громадян у питаннях запобігання та врегулювання конфлікту інтересів.

Для цього повідомляємо, що Національним агентством з питань запобігання корупції розроблено тести, покликані спростити та зробити зрозумілішими основні питання щодо наявності та врегулювання конфлікту інтересів:
тест для визначення наявності чи відсутності конфлікту інтересів
 – цей тест допоможе тим дердавним службовцям, у яких є сумніви, швидко розібратися у багатьох типових проблемних ситуаціях;
тест для врегулювання конфлікту інтересів – цей тест підкаже, кого слід повідомити та яких заходів слід вжити для його врегулювання, якщо такий конфлікт виник;
тест для обрання керівником способу врегулювання конфлікту інтересів у своїх підлеглих – цей тест допоможе керівникові визначити оптимальні дії для врегулювання конфлікту інтересів у підлеглого.

Ці тести розміщені на офіційному вебсайті НАЗК.

Детальніше із заходами та механізмами запобігання та врегулювання конфлікту інтересів можна ознайомитись у розділі V «Запобігання та врегулювання конфлікту інтересів» Закону України «Про запобігання корупції».

Також детальні роз’яснення щодо конфлікту інтересів містяться у розроблених Національним агентством з питань запобігання корупції Методичних рекомендаціях від 21.10.2022 №13 «Щодо застосування окремих положень Закону України «Про запобігання корупції» стосовно запобігання та врегулювання конфлікту інтересів, дотримання обмежень щодо запобігання корупції».