Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Відділ з питань запобігання та виявлення корупції ГУ ДПС: Допомагаємо із заповненням декларації

, опубліковано 09 серпня 2023 о 11:06

Відділ з питань запобігання та виявлення корупції Головного управління ДПС у Черкаській області роз’яснює положення чинного антикорупційного законодавства, зокрема, цього разу щодо заповнення декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, обов’язок щодо подання якої встановлено Законом України «Про запобігання корупції». 

Фахівці Відділу повідомляють суб’єктів декларування про ухвалення Верховною Радою України у першому читанні законопроекту № 9534, який відновлює електронне декларування статків посадовців, призупинене у зв’язку із запровадженням воєнного стану.

Водночас, Національне агентство з питань запобігання корупції прагне, аби остаточно ухвалений закон був таким, що не допустить спотворення інституту декларування як інструменту забезпечення доброчесності публічних службовців, та врахує усі безпекові аспекти, пов’язані з воєнним станом.

Тому НАЗК працює над певними доопрацюваннями законопроекту (зокрема, виключення деяких положень) під час підготовки до другого читання, а саме: зазначених нижче.

1. Щодо необхідності декларування користування лише об’єктом нерухомості, ринкова вартість користування яким у межах звітного періоду перевищує 50 прожиткових мінімумів.

НАЗК вважає, що запропонована редакція законопроекту № 9534 стимулюватиме приховування недоброчесними декларантами об’єктів, якими вони користувалися, а також це положення ускладнить процес декларування, оскільки покладе на декларанта додатковий тягар, а саме необхідність визначати ринкову вартість користування майном. У результаті, через відсутність єдиного підходу у визначенні ринкової вартості очевидними для НАЗК стають ризики для декларанта бути притягнутим до кримінальної та адміністративної відповідальності за недекларування відомостей. Аналогічний ризик стосується повної відміни правила, за яким особам має декларувати майно, яким вона користується станом на останній день періоду, за який подається декларація.

2. Щодо відкриття публічної частини реєстру декларацій, а також забезпечення суб’єктам декларування доступу лише до відомостей, які містяться в публічних реєстрах, про них та членів їхніх сімей. 

НАЗК зазначає, що впровадження необхідних технічних рішень для відкриття доступу до декларацій з одночасним закриттям доступу до даних про інших осіб, зазначених у декларації, а також із закриттям доступу до даних про службовців сил безпеки та оборони потребуватиме додаткових часових, фінансових та людських ресурсів.

3. Позбавлення НАЗК повноважень надавати роз’яснення з питань застосування положень Закону України «Про запобігання корупції» та інших нормативно-правових актів.

НАЗК побоюється, що вищевказане призведе до різних підходів у розумінні, тлумаченні та застосуванні антикорупційних механізмів. Втратять чинність попередньо видані НАЗК роз’яснення про захист викривачів, відсторонення корупціонерів від посад та інші. НАЗК наполягає, що з огляду на складність антикорупційного законодавства, його роз’яснення виконують превентивну функцію у запобіганні корупційним і пов’язаним з корупцією правопорушенням.

Таким чином, НАЗК пропонує відновити декларування, не допустивши при цьому створення лазівок для недоброчесних посадовців.

Додатково зазначаємо, що відділ з питань запобігання та виявлення корупції ГУ ДПС, за наявності у вас можливості та усієї необхідної інформації, враховуючи останні події щодо ухвалення у першому читанні законопроекту № 9534, рекомендує не зволікати та подати щорічну декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування за відповідні звітні періоди, якщо ви цього ще не зробили.