Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Обмеження щодо одержання подарунків

, опубліковано 08 серпня 2023 о 08:46

Відділ з питань запобігання та виявлення корупції Головного управління ДПС у Черкаській області інформує про загальні обмеження щодо одержання подарунків. Такі обмеження поширюється на осіб, зазначених у п.п. 1, 2 ч.1 ст. 3 Закону України «Про запобігання корупції».

Законодавство передбачає два визначення поняття «подарунок», відповідно до Закону України «Про запобігання корупції» та Цивільного кодексу України.

Цивільний кодекс України

Закон України «Про запобігання корупції»

дарунок – це рухомі речі, гроші та цінні папери, нерухомі речі, майнові права, які передаються обдаровуваному безоплатно у власність (ст.ст. 717, 718)

подарунок – грошові кошти або інше майно, переваги, пільги, послуги, нематеріальні активи, які надають/ одержують безоплатно або за ціною, нижчою мінімальної ринкової (ст. 1)

·                   рухомі речі

·                   гроші

·                   цінні папери

·                   нерухомі речі

·                   майнові права

·              грошові кошти

·              інше майно

·              переваги

·              пільги

·              послуги

·              нематеріальні активи

Методичними рекомендаціями від 21.10.2022 №13 «Щодо застосування окремих положень Закону України «Про запобігання корупції» стосовно запобігання та врегулювання конфлікту інтересів, дотримання обмежень щодо корупції» виокремлено 3 категорії подарунків: заборонені подарунки, подарунки, дозволені з певними обмеженнями та дозволені подарунки. 

Щодо заборонених подарунків, Закон чітко визначає категоричну заборону вимагати, просити, одержувати подарунки (незалежно від їхньої вартості) для себе або близьких осіб від юридичних та фізичних осіб (ч. 1 ст. 23 Закону):
- у зв'язку зі здійсненням особами діяльності, пов'язаної з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування;
- якщо особа, яка дарує (дарувальник), перебуває в підпорядкуванні особи, якій вона дарує подарунок (обдаровуваного);

Подарунки, дозволені з певними обмеженнями, визначені наступним чином – дозволено отримувати подарунки, які відповідають загальновизнаним уявленням про гостинність (ч. 2 ст. 23 Закону), якщо:
- вартість таких подарунків не перевищує 1 прожитковий мінімум для працездатних осіб, встановлений на день прийняття подарунка, одноразово (прожитковий мінімум станом на 01.01.2023 – 2684 гривень);
- сукупна вартість таких подарунків, отриманих від однієї особи (групи осіб) протягом року, не перевищує 2-х прожиткових мінімумів, встановлених для працездатної особи на 1 січня того року, в якому прийнято подарунки.

Зазначені подарунки дозволено отримувати лише за таких умов:
- подарунки отримуються не у зв'язку зі здійсненням особами діяльності, пов'язаної з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування;
- особа, яка дарує, не перебуває в підпорядкуванні особи, якій вона дарує подарунок.

Категорія дозволених подарунків включає (ч. 2 ст. 23 Закону):
- загальнодоступні знижки на товари, послуги, загальнодоступні виграші, призи, премії, бонуси, 
- будь-які подарунки від близьких осіб незалежно від їхньої вартості.

Близькими особами (абз. 4 ч. 1 ст. 1 Закону) є: члени сім'ї; чоловік, дружина; батько, мати; вітчим, мачуха; син, дочка, пасинок, падчерка; рідний та двоюрідний брати, рідна та двоюрідна сестри; рідний брат та сестра дружини (чоловіка); племінник, племінниця; рідний дядько, рідна тітка; дід, баба, прадід, прабаба; внук, внучка, правнук, правнучка; зять, невістка; тесть, теща, свекор, свекруха; батько та мати дружини (чоловіка) сина (дочки); усиновлювач чи усиновлений; опікун чи піклувальник; особа, яка перебуває під опікою або піклуванням зазначеного суб'єкта.

Важливо. Після отримання дозволеного подарунка особа зобов’язана не приймати рішень та не вчиняти дій на користь особи, від якої отримано такий подарунок.

Рішення, прийняте особою на користь особи, від якої вона чи її близькі особи отримали подарунок, вважається таким, що прийняте в умовах конфлікту інтересів. Такі рішення підлягають скасуванню (на такі рішення поширюються вимоги ст. 67 Закону).

Порушення встановлених у ст. 23 Закону обмежень щодо одержання подарунків тягне за собою адміністративну відповідальність згідно зі ст. 172-5 КУпАП.

Окремим видом подарунків є подарунки державі, Автономній Республіці Крим, територіальній громаді, державним або комунальним підприємствам, установам чи організаціям. Такі подарунки є державною, комунальною власністю і передаються органу, підприємству, установі чи організації у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Постановою Кабінету Міністрів України від 16.11.2011 № 1195 затверджено Порядок передачі дарунків, одержаних як подарунки державі, Автономній Республіці Крим, територіальній громаді, державним або комунальним установам чи організаціям.

Процедура передачі таких подарунків передбачає:
• складення акта приймання-передачі подарунка від особи, яка прийняла подарунок, до матеріально-відповідальної особи органу, установи, організації;
• оцінку вартості дарунка відповідною комісією в органі, установі, організації, членом якої в обов’язковому порядку має бути фахівець з оцінки майна;
• відображення операцій, пов’язаних з передачею дарунка органові, установі, організації в бухгалтерському обліку.