Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Граничні строки розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів

, опубліковано 06 березня 2024 о 10:57

Чи поширюються встановлені НБУ граничні строки розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів на операції резидентів з безоплатного надання товарів нерезидентам та чи нараховується пеня у сфері зовнішньоекономічної діяльності за ненадходження валютної виручки від здійснення таких операцій?

Відповідно до частини першої ст. 13 Закону України від 21 червня 2018 року № 2473-VIII «Про валюту і валютні операції» (далі – Закон № 2473), Національний банк України (далі – НБУ) має право встановлювати граничні строки розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів.

Згідно із частиною п’ятою ст. 13 Закону № 2473 порушення резидентами строку розрахунків, встановленого згідно із ст. 13 Закону № 2473, тягне за собою нарахування пені за кожний день прострочення в розмірі 0,3 відс. суми неодержаних грошових коштів за договором (вартості недопоставленого товару) у національній валюті (у разі здійснення розрахунків за зовнішньоекономічним договором (контрактом) у національній валюті) або в іноземній валюті, перерахованій у національну валюту за курсом Національного банку України (далі – НБУ), встановленим на день виникнення заборгованості. Загальний розмір нарахованої пені не може перевищувати суми неодержаних грошових коштів за договором (вартості недопоставленого товару).

Відповідальність, передбачена частиною п’ятою ст. 13 Закону № 2473, не застосовується до резидентів – суб’єктів господарювання, що вчинили відповідне правопорушення, якщо імпортні операції не можуть бути завершені внаслідок дії постанови Кабінету Міністрів України «Про застосування заборони ввезення товарів з Російської Федерації» від 09 квітня Пунктом 5 розд. ІІ Інструкції про порядок валютного нагляду банків за дотриманням резидентами граничних строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів, затвердженої постановою Правління НБУ від 02 січня 2019 року № 7 із змінами і доповненнями (далі – Інструкція № 7) передбачено, що банк згідно з вимогами Інструкції № 7 здійснює валютний нагляд за дотриманням резидентами граничних строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів резидента, які передбачають розрахунки в грошовій формі (уключаючи розрахунки резидента з нерезидентом на території України), що здійснюються через цей банк.

При здійсненні операції з безоплатного надання товарів нерезидентам розрахунки в грошовій формі не здійснюються, тобто встановлені НБУ граничні строки розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів не поширюються на операції резидентів з безоплатного надання товарів нерезидентам та відповідно пеня за ненадходження валютної виручки від здійснення таких операцій не нараховується.