Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Кампанія декларування доходів громадян

, опубліковано 13 травня 2024 о 16:13

Одним із пріоритетних напрямів Державної податкової служби України є створення умов для добровільної сплати податків (зборів) до бюджету. Результати кампанії декларування доходів громадян свідчать про підвищення рівня свідомості громадян стосовно важливості декларування своїх доходів та сплати податків до бюджету та є вагомою складовою партнерських взаємовідносин між платниками податків та державою.

Станом на 01.05.2024 громадянами подано більше 172 тис. податкових декларацій про майновий стан і доходи (далі – декларація), що на 2,2 тис. декларацій більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Найбільш активно декларували доходи мешканці м. Києва (майже 19 тис. декларацій), Львівської (15 тис. декларацій), Дніпропетровської (майже 14 тис. декларацій), Вінницької (12 тис. декларацій) та Київської (10 тис. декларацій) областей.

За видами оподатковуваних доходів найбільшу кількість декларацій подано платниками податків, які отримували доходи від успадкування (отримання в дарунок) майна (16 відс. від загальної кількості декларацій), інші оподатковувані доходи (додаткове благо, проценти банку тощо – 16 відс.), від надання майна в лізинг, оренду (суборенду, емфітевзис), житловий найм (піднайм) (7 відс.), від операцій з продажу (обміну) об'єктів рухомого та/або нерухомого майна (6 відс.).

Крім того, 27 відс. громадян декларували доходи, які не підлягають оподаткуванню.

У поданих деклараціях задекларовано річний дохід у сумі 218,5 млрд  грн, що на 104,1 млрд грн, або на 91 відс. більше ніж у минулому році.

Кількість громадян, які за результатами 2023 року задекларували річний дохід у сумі понад 1 млн грн, становить 10,7 тис. осіб (+ 1,2 тис. осіб порівняно з минулим роком).

Податкові зобов’язання до сплати в бюджет податку на доходи фізичних осіб (далі – податок) визначено у сумі 4,8 млрд грн, що на 2,1 млрд грн, або на 76 відс. більше ніж в аналогічному періоді минулого року, військового збору – 0,9 млрд грн, що на 0,4 млрд грн, або на 80 відс. більше ніж в аналогічному періоді минулого року.

Крім того, майже 53 тис. громадян задекларували право на податкову знижку, задекларована сума податку, що підлягає поверненню з бюджету, становить 293,8 млн гривень.