Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Алгоритм розрахунку податкової знижки суми процентів за користування іпотечним житловим кредитом

, опубліковано 25 липня 2023 о 09:49

Алгоритм розрахунку податкової знижки розраховується так:
1. Визначається база оподаткування шляхом зменшення річної суми нарахованої (виплаченої) заробітної плати на суму страхових внесків до Накопичувального фонду. А у випадках, передбачених законом, – обов’язкових страхових внесків до недержавного пенсійного фонду, які відповідно до закону сплачуються за рахунок заробітної плати працівника, а також на суму податкової соціальної пільги за її наявності з урахуванням положень п. 164.6 ст. 164 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).
2. На підставі підтверджувальних документів визначається сума витрат у вигляді частини суми процентів, сплачених платником податку на доходи фізичних осіб за користування іпотечним житловим кредитом, яка з урахуванням коефіцієнту включається до податкової знижки.
3. Розраховується сума ПДФО, на яку зменшуються податкові зобов’язані у зв’язку з використанням права на податкову знижку, шляхом різниці між базою оподаткування та понесеними платником витратами у вигляді частини суми процентів, сплачених таким платником за користування іпотечним житловим кредитом, помноженої на ставку ПДФО.
4. Здійснюється порівняння розрахункової суми ПДФО із сумою ПДФО, фактично утриманого із заробітної плати за рік.

У разі, якщо сума ПДФО, утриманого із заробітної плати, перевищує розраховану суму ПДФО, то така сума підлягає поверненню платнику ПДФО.

Водночас, у разі отримання платником ПДФО протягом звітного року доходів у вигляді заробітної плати, які оподатковувалися за різними ставками ПДФО, сума ПДФО, на яку зменшуються податкові зобов’язання у зв’язку з реалізацією права платника ПДФО на податкову знижку, визначається у порядку, встановленому п.п. 166.4.2 п. 166.4 ст. 166 ПКУ шляхом визначення часток (у відсотках) доходу, оподаткованих за різними ставками ПДФО, в загальній сумі річного загального оподатковуваного доходу.

 

За інформацією загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу.