Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Право на податкову соціальну пільгу: актуальна інформація для роботодавців і працівників

опубліковано 12 листопада 2019 о 11:45

 

З наближенням Всеукраїнського тижня правав головному управлінні ДПС у Черкаській області започатковано серію коментарів для фізичних осіб стосовно прав, обов’язків та застосування податкових пільг. Перша підбірка стосується права на застосування податкової соціальної пільги до заробітної плати.

Вказана інформація (особливо щодо реалізації працівником права на пільги, знижку тощо) розрахована і на роботодавців.

Питання – відповіді наведені наведено з сервісу «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс». Адреса розміщення ресурсу: http://zir.tax.gov.ua/main

Податкова соціальна пільга не застосовується до зарплати мобілізованого працівника! - питання – відповідь з сервісу «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс» (категорія 103.08.01 набрати «Чи має право ФОП застосовувати ПСП до сум середнього заробітку, виплачених працівникам, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації на особливій період?»)
Підпунктом 14.1.222 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу визначено, що роботодавець – це, зокрема, самозайнята особа, яка використовує найману працю фізичних осіб на підставі укладених трудових договорів (контрактів) та несе обов’язки із сплати їм заробітної плати, а також нарахування, утримання та сплати податку на доходи фізичних осіб до бюджету, нарахувань на фонд оплати праці, інші обов’язки, передбачені законами.  Заробітна плата для цілей розділу IV Кодексу – це основна та додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які виплачуються (надаються) платнику податку у зв’язку з відносинами трудового найму згідно із законом (п.п. 14.1.48 п. 14.1 ст. 14 Кодексу).

 Статтею 2 Закону України «Про оплату праці» визначено структуру заробітної плати, яка включає, зокрема, додаткову заробітну плату. Додаткова заробітна плата – це винагорода за працю понад установлені норми, за трудові успіхи та винахідливість і за особливі умови праці, яка включає доплати, надбавки, гарантійні і компенсаційні виплати, передбачені чинним законодавством; премії, пов’язані з виконанням виробничих завдань і функцій. Згідно із п.п. 169.2.3 п. 169.2 ст. 169 ПКУ податкова соціальна пільга не може бути застосована до заробітної плати, яку платник податку протягом звітного податкового місяця отримує одночасно з доходами у вигляді грошового чи майнового (речового) забезпечення військовослужбовців, що виплачуються з бюджету. Відповідно до частини 6 ст. 2 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» військова служба за призовом під час мобілізації на особливий період є одним із видів військової служби.

Статтею 9 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» встановлено, що держава гарантує військовослужбовцям достатнє матеріальне, грошове та інші види забезпечення в обсязі, що відповідає умовам військової служби, стимулює закріплення кваліфікованих військових кадрів.  Таким чином, у разі якщо працівник, призваний на військову службу за призовом під час мобілізації на особливій період отримує заробітну плату (середній заробіток) та одночасно грошове чи майнове (речове) забезпечення військовослужбовця, що виплачуються з бюджету, фізична особа – підприємець, як роботодавець під час нарахування заробітної плати такому працівнику не має право на застосування податкової соціальної пільги.

 Для інформації: Всеукраїнський тиждень права започатковано Указом Президента України від 8 грудня 2008 року №1149/2008 «Про Всеукраїнський тиждень права». згідно з яким він проводиться щороку в тиждень, що включає 10 грудня – День прав людини. Заходи з проведення у 2019 році Всеукраїнського тижня права затверджені розпорядженням Кабінету Міністрів України від 24.07.2019 №568-р. Проведення тижня має на меті підвищити рівень правової культури населення, а також поінформованість громадян щодо їхніх конституційних прав та обов'язків, можливостей їх реалізації та захисту.Посилання на Указ №1149/2008:https://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/1149/2008Посилання на розпорядження №568-р: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/568-2019-%D1%80#n2