Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Переоформлюємо ліцензії через Електронний кабінет платника

опубліковано 24 квітня 2024 о 16:47

Зустрічі з платниками податків задля практичної допомоги у використанні електронних сервісів ДПС проводять працівники Драбівської державної податкової інспекції Головного управління ДПС у Черкаській області.

Головний державний інспектор Олег Курган провів навчання з підприємцями щодо подання документів для переоформлення ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами в електронній формі через Електронний кабінет платника податків.

Зокрема інспектор пояснював відвідувачам, що відповідно до статті 15 Закону України від 19 грудня 1995 року № 481/95-BP «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» ліцензія на право оптової чи роздрібної торгівлі алкогольними напоями, тютюновими виробами видається за поданою заявою суб’єкта господарювання, до якої додається документ, що підтверджує внесення річної плати за ліцензію.

Також фахівець ДПІ доводив до відома ФОП, що статтею 17 Податкового Кодексу України передбачене право самостійного обирання платником податків способу взаємодії з контролюючим органом і що інформаційними картками, що затверджені наказами ДПС України та Головного управління ДПС у Черкаській області від 24.10.2023 №279 «Про затвердження інформаційних та технологічних карток адміністративних послуг» передбачено, що заява подається до контролюючого органу за місцем торгівлі суб’єкта господарювання в один із таких способів:

-безпосередньо до контролюючого органу;

-поштою (рекомендованим листом);

-засобами інформаційно-телекомунікаційної системи Електронний кабінет платника податків, порядок функціонування якого затверджено наказом Міністерства фінансів України від 14.07.2017 № 637.

Податківець роз’яснював, що відповідно до зазначеного Порядку приватна частина (особистий кабінет) Електронного кабінету забезпечує надання платнику податків послуг, перелік яких визначено пунктом 42 Податкового Кодексу України. Усі подані платником податків документи, звернення, заяви, листи відображаються у приватній частині (особистому кабінеті) Електронного кабінету та завантажуються до інформаційних ресурсів ДПС.

Меню «Листування з ДПС» приватної частини Електронного кабінету дозволяє платнику надіслати лист, який містить заяву для переоформлення ліцензії на право оптової чи роздрібної торгівлі алкогольними напоями, тютюновими виробами та рідинами, що використовуються в електронних сигаретах у разі зміни відомостей, зазначених у виданій ліцензії (найменування юридичної особи або прізвища фізичної особи, місцезнаходження або місця проживання, адреси місця торгівлі у зв’язку з перейменуванням населеного пункту, вулиці тощо) та документи, що підтверджують зміну таких відомостей.

Форма підготовки такої кореспонденції передбачає вибір наступних реквізитів: регіон в якому знаходиться орган ДПС; орган ДПС, до якого направляється звернення; тип документу; тематику; заповнення короткого змісту звернення та завантаження файлу у форматі pdf розміром не більше 5МБ.

Олег Васильович зауважував, що інформацію щодо отримання та реєстрації звернення в органі ДПС платник може переглянути у вкладці «Вхідні» меню «Вхідні/вихідні документи» приватної частини Електронного кабінету.

Відвідувачів інспекції та Центру обслуговування платників податківці постійно інформують, що триває кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2023 року, та закликають не зволікати з поданням декларації та подальшої сплати податку з доходів фізичних осіб (ПДФО) і військового збору. Або скористатись правом подати декларацію для отримання податкової знижки за витратами 2023 року.