Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Деклараційна кампанія - 2022

, опубліковано 20 квітня 2022 о 10:00

На Черкащині триває кампанія декларування доходів, отриманих громадянами у 2021 році.

Ми вдячні кожному свідомому громадянину, який виконав свій обов’язок  щодо декларування отриманих доходів та сплатив податки до бюджету. Адже в умовах воєнного стану кожна сплачена до бюджету гривня є запорукою нашої перемоги.

Головне управління ДПС у Черкаській області нагадує, що декларуванню підлягають:
* доходи, отримані у попередньому році від продажу/обміну об’єктів рухомого таабо нерухомого майна, у випадках, визначених статтями 172 та 173  Податкового кодексу України (далі – ПКУ);
* доходи від надання нерухомості в оренду (суборенду, емфітевзис), житловий найм (піднайм), визначені пунктом 170.1 статті 170 ПКУ;
* інвестиційний дохід (пункт 170.2 статті 170 ПКУ);
* доходи, отримані з джерел за межами України (пункт 170.11 статті 170 ПКУ);
* вартість успадкованого чи отриманого у дарунок майна у випадках, визначених статтею 174 ПКУ;
інші доходи, у тому числі у вигляді додаткового блага (прощений (анульований) борг за кредитом, що отриманий на придбання житла) тощо.

Cтаном на 01.04.2022 за результатами деклараційної кампанії 2022 року громадянами Черкаської області подано 3086 податкових декларацій про майновий стан і доходи за 2021 рік.

Задекларовано майже 800 млн грн доходу. Загальна сума податку на доходи фізичних осіб (ПДФО), задекларована громадянами до сплати в бюджет становить 35,9 млн гривень, сума військового збору – 3,5 млн гривень.

За три місяці поточного року, враховуючи воєнний стан, вже:
• 821 громадянин задекларував податкову знижку; загальна сума ПДФО, що підлягає поверненню з бюджету, складає 3,2 млн гривень;
• 263 громадянина задекларували дохід, отриманий у вигляді спадщини/дарування, на загальну суму 57,9 млн гривень;
• 69 громадян задекларували дохід від продажу (обміну) рухомого та/або нерухомого майна, загальна сума такого доходу складає 23,2 млн гривень;
• 220 громадян задекларували дохід від надання майна в лізинг, оренду, загальна сума отриманого доходу складає 5,0 млн гривень;
• 1297 громадян задекларували інші доходи, загальна сума отриманого доходу складає 329,7 млн гривень.

Дохід понад мільйон гривень задекларували 62 громадянина нашої області. Загальна сума задекларованого ними доходу складає 524,5 млн гривень. Задекларована до сплати сума ПДФО складає 26,9 млн гривень. Сума військового збору до сплати становить 2,3 млн гривень.

Станом на 1 квітня поточного року від громадян, які задекларували доходи, до бюджету надійшло понад 6 млн гривень податку на доходи та майже 0,8 млн гривень військового збору.

Таким чином, виконуючи свій громадянський обов’язок з декларування доходів, наші земляки укріплюють тили та наближають нашу перемогу.  

Нагадаємо, що термін подання декларації про майновий стан та доходи за 2021 рік – до 1 травня 2022 року, термін сплати податкового зобов’язання – до   1 серпня 2022 року.

При цьому, до Податкового кодексу внесено зміни, якими на період воєнного стану платників податків звільнено від відповідальності за недотримання термінів подання звітності та сплати податків та зборів. У випадку відсутності у платника податків можливості своєчасно виконати свій податковий обов'язок, зокрема щодо дотримання термінів сплати податків та зборів, подання звітності, звільняються від відповідальності з обов'язковим виконанням таких обов'язків протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні (пп. 69.1.п.69 підрозділу 10 Розділу ХХ ПКУ).

Головне управління ДПС у Черкаській області запрошує громадян за можливості не чекати закінчення воєнного стану та декларувати доходи і сплачувати податки у терміни, визначені законодавством.

Разом до перемоги!