Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Консультації з платниками податків Маньківщини з питань реєстрації реєстраторів розрахункових операцій

опубліковано 24 квітня 2024 о 16:54

У приміщенні Маньківської ДПІ відбулись консультації з платниками податків з питань реєстрації класичних реєстраторів розрахункових  операцій та програмних, поновлення відповідальності за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

Під час чергового заходу платникам податків роз’яснили, що обов’язок використання РРО/ПРРО під час здійснення розрахункових операцій набув чинності ще з 1 січня 2022 року. Проте під час воєнного стану Законом України від 15.03.2022 №2120-IХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» доповнено п. 12 розд. ІІ «Прикінцеві положення» Закону України від 06.07.1995 №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», яким визначено, що тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, санкції за порушення вимог Закону №265 не застосовуються, крім санкцій за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів.

Реєстратори розрахункових операцій у 2024 році зобов’язані використовувати підприємці, які здійснюють розрахункові операції:

-  фізичні особи підприємці 2 – 4 груп спрощеної системи оподаткування, незалежно від виду діяльності та обсягу доходу;

-  фізичні особи підприємці на загальній системі оподаткування. 

Таким чином застосування РРО обов’язкове для підприємців, що ведуть розрахункові операції в готівковій чи безготівковій формі, при продажі товарів або наданні послуг у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також при прийманні готівки для подальшого її переказу.